Kuraklık 1,2 milyar insanı tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 7. Gözden Geçirme Toplantısı, 3-14 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek. Bu toplantılar sayesinde 193 ülke, çölleşme ve erozyon konusunda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanacak. BM kaynaklarına göre, çölleşme ve kuraklık, 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar insanı tehdit ediyor.

Kuraklık 1,2 milyar insanı tehdit ediyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.10.2008 - 10:08

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 7. Gözden Geçirme Toplantısı ile ''Bilim ve Komite'' toplantılarına Türkiye'nin ev sahipliği yapmasına ilişkin sözleşme, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya ve BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Genel Sekreter Yardımcısı Gregoire De Kalbermatten'in katılımıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'nda düzenlenen törenle imzalandı.

 

'Çölleşme ve kuraklık 1,2 milyar insanı tehdit ediyor'

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'ne 1998'de taraf olduğunu anımsatarak ''BM kaynaklarına göre, çölleşme ve kuraklık, 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar insanı tehdit ediyor. Ülkemizde de çölleşmeden etkilenen ve çölleşme riski altında bulunan birçok bölge olduğu için bu alanda çalışmalar yürütüyoruz'' dedi.

Bakanlığın, Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı hazırladığını ve 2007'de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Sarıkaya, program kapsamında sulak alan yönetimi programı hazırlandığını, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Tarım Kanunu'nun çıkarıldığını ve hava kirliliğinin ormanlar üzerine etkisini azaltmak için ormanların izlenmesine yönelik proje başlatıldığını anlattı.

 

Yanlış arazi kullanımı

Sarıkaya, yanlış arazi kullanımının en önemli nedenlerinden birinin ''plansızlık'' olduğunu ancak yürüttükleri çevre düzenlemesi çalışmalarıyla çevre düzenlemesi yapılmış toprak oranını yüzde 5,5'ten yüzde 50'ye çıkardıklarını kaydetti. 34 ilin çevre düzen planlarının hazırlandığını bildiren Sarıkaya, 2012'ye kadar bütün illerin planlarının tamamlanacağını söyledi. Sarıkaya, alana yönelik uygulamaların gözden geçirileceği, dünyada ve özellikle Türkiye'de çölleşme ile mücadeleye dikkat çekileceği için toplantıya büyük önem verdiklerini ifade etti.

 

5. Dünya Su Forumu'na İstanbul ev sahipliği yapacak

Sarıkaya, 2009'da İstanbul'da yapılacak ''5. Dünya Su Forumu''na 20 bin kişinin katılmasını beklediklerini belirterek, ''Forum ile ilgili kanun, Meclis'te görüşülüyor. Görüşmeler bugün de devam edecek. Bu, Türkiye'de yapılacak önemli toplantılardan biri olacak'' dedi.

 

193 ülke, Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanacak

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Genel Sekreter Yardımcısı Gregoire De Kalbermatten de Türkiye'nin çölleşme ve erozyon konusunda deneyimli bir ülke olduğunu, bu nedenle toplantıya katılacak 193 ülkenin, Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanacağını söyledi.

Toplantı sayesinde katılımcı ülkelerin çölleşme yaşanan bölgelere ziyaretlerde de bulunabileceğini belirten Kalbermatten, ''İklim değişikliği senaryoları da var ama asıl toprak ve su konularında uluslararası iş birliği yapılmalı. Türkiye, Kasım ayındaki toplantı ile 5. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yaparak uluslararası topluma önemli şekilde katkıda bulunacaktır'' diye konuştu.


'Su ve toprak konularına eğilmezsek, gıda sorunu yaşayacağız'

Dünyada gıda fiyatlarında yüzde 20-25 artış yaşandığını kaydeden Kalbermatten, ''Eğer su ve toprak konularına şimdi eğilmezsek, gelecekte çok fazla zamanımız kalmayacak. İleride gıda sıkıntısı çekeceğiz. Bu nedenle de bu toplantılar, uluslararası toplum için önemli'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler