Küresel ısınma, kasırgaların artmasına yol açıyor

Bilim adamları, küresel ısınmanın kasırgaların sıklığının ve tahribat gücünün artmasına neden olduğunu belirledi.

Yayınlanma: 16.10.2012 - 13:53
Abone Ol google-news

Amerikan Bilimler Akademisi'nin dergisi PNAS'ta yayımlanan ve deniz seviyesinde fırtına dalgalarının neden olduğu hızlı değişimin incelendiği araştırma, tropik kasırgaların sıklığı ve tahribat gücünün artması ile hava sıcaklığındaki yıllık artış arasında önemli bir bağ olduğunu ortaya çıkardı.

Hava sıcaklığının ortalama 0,7 derece arttığı son 90 yılda, 2005'te New Orleans'ı vuran Katrina Kasırgası'na benzer büyük kasırgaların oluşma ihtimalinin sıcak geçen yıllarda soğuk geçenlere göre iki kat daha fazla olduğu belirtildi.

Kopenhag Üniversitesi Niels Bohr Enstitüsü'nden Aslak Grinsted, ABD'nin güneydoğu kıyısındaki kurulan gel-git ölçeği ağı sayesinde tropik kasırgaların neden olduğu fırtına dalgalarının deniz seviyesindeki hızlı değişimlere yol açtığını gözlediklerini söyledi.
1923'ten bu yana bölgedeki günlük gel-git seviyelerinin kayıtları ile yıkıcı kasırgaların kayıtlarını incelediğini ifade eden Dr. Grinsted, ''Kasırgaların sıcak yıllarda oluşma eğilimi gösterdiğini gözlemledik'' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler