Küresel kriz dinmek bilmiyor
Küresel krizin etkileri en aza indirilmeye çalışılıyor. Asya ülkelerinin likidite sıkıntısını dindirmek için Dünya Bankası bu ülkelere, 10 milyar dolar destek sağlayacağını açıklarken, New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi 9 bin puanın altına indi. Avrupa borsalarında da kayıplar arttı. Norveç Merkez Bankası ise, 2005 senesinden beri ilk kez faiz indirimine gitti.
Dünya Bankası, Asya ülkeleri için 10 milyar dolar destek sağlayacak. Filipinler Başbakanı Gloria Macapagal Arroyo, Washington'da Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin ekonomi yetkilileri ve Japonya, Çin ve Güney Kore ile uluslararası kredi kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda anlaşmaya varıldığını belirtti.
Sağlanacak 10 milyar dolarlık fonla 10 ASEAN ülkesinin çeşitli likidite sorunlarının çözülmesine yardımcı olunacağını ifade eden Arroyo, ayrıca fonun batık varlıkların satın alınması ve zor durumdaki mali kuruluşlara ve özel şirketlere sermaye artırımı yapılması için kullanılabileceğini kaydetti.
Arroyo, Dünya Bankasının ilk olarak 10 milyar dolar katkıda bulunacağını belirterek, Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya Kalkınma Bankası, Japonya, Çin ve Güney Kore'nin de fona katkıda bulunması çağrısında bulundu.
Dow Jones Endeksi'nde düşüş
New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi 9 bin puanın altına indi. Avrupa borsalarında da kayıplar arttı.
ABD'de ekonomik verilerin, ekonominin durgunlukta olduğu ya da durgunluğa doğru ilerlediği olasılığını artırması nedeniyle borsa açılıştan sonraki ilk saatteki işlemlerde geriledi.
Dow Jones Endeksi yüzde 3,53 (329,03 puan) azalarak 8.981,96 puana indi. Standard and Poor's 500 Endeksi yüzde 3,39 ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 2,10 değer kaybetti.
Bu arada Avrupa'da Londra Borsası'nda FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 5,89, Franfurt'ta DAX Endeksi yüzde 5,61 ve Fransa'da CAC40 Endeksi yüzde 5,43 geriledi.
Ayrıca Amsterdam borsası yüzde 5,88, Brüksel borsası yüzde 5,78, Madrid borsası yüzde 3,99 ve Zürih borsası yüzde 4,46 düştü.
JP Morgan'ın kârı % 84 düştü
ABD'nin en büyük bankası konumundaki JP Morgan Chase & Co'nun 3. çeyrek kârı yüzde 84 düştü. Bankadan yapılan açıklamada, kâr oranının düşmesinde, batık tutsat yatırımları ve ev kredilerinin etkisi olduğu belirtildi. Banka, söz konusu çeyrekte 527 milyon dolar veya hisse başına 11 sent kâr elde etti. Öte yandan, San Francisco merkezli Wells Fargo da 3. çeyrek kârının yüzde 23 düştüğünü açıkladı.
Petrol Fiyatları geriliyor
Uluslararası piyasada ham petrolün fiyatları geriledi. Yatırımcıların finansal krize bağlı olarak yaşanan ekonomik zayıflık ve ham petrole olan talebin düşeceği endişesi ile petrol fiyatları düştü. Londra Borsası'nda Batı Teksas türü petrolün Kasım ayı vadeli fiyatı 65 cent azalarak 78,02 dolara, Kuzey Denizi Brent türü petrolün varil fiyatı da 59 cent gerileyerek 73,94 dolara indi.
Norveç Merkez Bankası faiz indirimi yaptı
Norveç Merkez Bankası uyguladığı gecelik faizde indirime gitti. Norveç Merkez Bankası, 2004 yılından bu yana ilk kez gecelik faizlerde indirime gitti ve faizi yüzde 0,5 oranında düşürerek yüzde 5,25'e çekti. Merkez Bankası 2005 yılından bu yana faizleri yükseltiyordu. Merkez Bankası'nın, faiz indirimine giderek küresel mali krizin etkilerini sınırlamaya çalıştığı ifade ediliyor.
Brezilya
Brezilya Devlet Başkanı Inacio Lula da Silva, zengin ülkeleri, dünyayı ''devasa bir kumarhaneye'' çevirmekle suçladı.
Bu yıl üçüncü kez düzenlenen ve Brezilya, Çin ile Hindistan liderleri zirvesinde konuşan Lula, mali krizle ilgili olarak, ''Biz, zengin ülkelerin meydana getirdiği krizlerin kurbanlarıyız'' dedi.
Lula, ''Bir grup spekülatörün dünyayı devasa bir kumarhaneye çevirmesi ve bize nasıl yönetmemiz gerektiğini anlatmaları kabul edilemez'' diye konuştu.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki toplantıda biraraya gelen ve yükselmekte olan piyasaları temsil eden ülkelerin liderleri de zengin ülkelere yüklenerek, kendi ekonomilerini desteklemek üzere bölgesel ticareti geliştirme vaadinde bulundular.
FAO: "Mali kriz, küresel açlığı arttırabilir"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel mali krizin, zengin ülkelerin yardım vaatlerinden vazgeçmeleri durumunda dünyadaki açlık durumunu ağırlaştırabileceği uyarısında bulundu.
FAO Başkanı Jacques Diouf, haziran ayındaki BM Gıda Zirvesi'nde, zengin ülkelerin milyarlarca dolar vaadinin çok azının yerine ulaştığını söyledi.
Diouf, borçlanma ve banka kredileri ile resmi yardımların, doğrudan yabancı yardımların, işçi dövizlerinin, derinleşen küresel kriz nedeniyle tehlikeye girebileceğine dikkati çekti.
FAO, 2007-2008 döneminde etkili olan gıda fiyatlarındaki artıştan önce, açlık rakamlarının 2007 yılı sonuna dek 850 milyondan yaklaşık 925 milyona yükseldiğini tahmin ediyor.
Dünya Bankası'nın geçen hafta açıkladığı bir raporda, Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki 28 ülkenin sıkıntıya düşebilecekleri, yüksek gıda ve yakıt fiyatlarının 100 milyon kişiyi derin bir yoksulluğa itebileceği uyarısı yapılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama