Kurkut davasında yeni delil: 'Vurmaya gerek yok ki'

Kemal Kurkut’un Diyarbakır’da polis tarafından öldürülmesine ilişkin dava dosyasına önemli bir ses kaydı girdi. Kayıtta bir polisin başka bir polise “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği duyuluyor. Avukat Baydemir, “Öldürmeden de gözaltına alabilirlerdi. Savımız kanıtlandı” dedi.

Yayınlanma: 19.09.2018 - 21:47
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da 2017 Nevruz kutlamaları sırasında polis tarafından yarı çıplak halde sırtından vurularak öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut ile ilgili dava dosyasına giren bir ses kaydı, Kurkut’un öldürülmeden de yakalanabileceğini ortaya çıkardı.

Olay yerindeki zırhlı bir polis aracından alınan ve dosyaya konularak bilirkişi tarafından özel video ve ses çözümleme programlarıyla deşifresi yapılan 13 saniyelik ses kaydında, bir polis memuru, bir başka polis memuruna Kurkut’un vurulmasıyla ilgili olarak, “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği açıkça duyuluyor.

‘Öldürülmeyebilirdi’

Dava dosyasına giren ses kaydıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Reyhan Yalçındağa Baydemir, “Öldürmeden de Kurkut’u gözaltına alabilirlerdi. Bizim de dava boyunca iddiamız hep bu yönde oldu. Bu ses kaydının dosyaya gelmesiyle savımız da kanıtlandı” dedi.

Polisin Kurkut’u başka şekillerde de etkisiz hale getirebileceğini belirten Baydemir, “Bu dosyada kolluk, maktulü başka şekilde derdest edebilecekken, gaz sıkarak, su sıkarak mesela, ya da polisler genellikle yakın dövüş eğitimi alıyorlar, bu tekniği kullanarak, ya da ayağına ateş ederek, elinde silah olmayan, yarı çıplak halde, üzerinde herhangi bir patlayıcı madde olmadığı çıplak gözle görülen birini böyle de yakalayabilirdi. Bu ses kaydının dosyaya girmesiyle savımız da kanıtlandı. Tam bu söylediğimizi öldüren kişinin meslektaşları bile söylüyor. Bu beyan bile bazı meslektaşlarının, vicdanen bunu kabul etmediklerini, mesleki olarak da bunun doğru olmadığını kabul ettiklerini ortaya koyuyor. Yani polisler de burada, sanık meslektaşlarının aslında öldürme kastı ile hareket ettiğini, dolayısıyla failin ceza yasamızdaki ağırlaştırılmış cezalarla cezalandırılması gerektiğini ortaya koyan bir beyanda bulunuyor. Bilirkişi raporlarının gelmesiyle bu iddiamızda pekişmiştir” açıklamasında bulundu.

Baydemir, bugün görülecek duruşmada polis memurunun tutuklanmasını isteyeceklerini söyledi.

Kurt’u vuran polis Y.Ş. halkında açılan davanın üçüncü duruşması, bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler