Kurşunlu’nun çilesi
Köylülerin geçen yıllarda verdiği hukuk mücadelesi sonrası şirketin maden ocağı ruhsatı iptal edilmişti.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde bölge sakinlerinin maden ocağına karşı mücadelesi yıllardır sürüyor. Köylülerin 2014 yılında yapılmak istenen maden ocağına karşı açtıkları davayı kazanmalarından yıllar sonra proje tekrar gündeme geldi. Özel bir maden şirketi tarafından kurulmak istenen feldspat ocağı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü geçen günlerde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi. Maden ocağı Skepsis antik kentinin yanıbaşında, içme ve kullanma suyu kaynağı olan baraja ise yakın konumda.
KÖYLÜLER VE ÇEVRE AKTİVİSTLERİ AYAKTA
Kurşunlu köyünde Zafer Madencilik şirketenin başvurusu üzerine 7.74 hektar alanda maden ocağı işletmesi için 2011 yılında “ÇED Gerekli Değildir Kararı” verilmişti. 2013 yılında işletmeye 7,18 hektar ilave edilerek üretim kapasitesi de bakanlık izniyle artırılmıştı. Kurşunlu Köyü Muhtarlığı tarafından Çanakkale İdare Mahkemesi’ne dava açılarak “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edildi. Bölge sakinlerinin mücadelesi sonucu 2014 yılında çalışmaları durduran şirket projenin kapasite artışı için 2017 yılında tekrar bakanlığa başvurdu. Bakanlık da geçen hafta projeye “ÇED Olumlu” kararı verdi.
SUYUMUZ ETKİLENECEK
Son ÇED raporunu gazetemize değerlendiren bölge sakinlerinin avukatı Ali Furkan Oğuz, “Proje Kurşunlu köyünün dibinde yer almaktadır. Son eve yalnızca 70 metre uzaklıktadır. Köyün dibinde gerçekleşecek projenin 10 yıl süreceği göz önüne alındığında 10 yıl boyunca köyde yaşamak imkânsız hale gelecek ve köylüler köyünden adeta ayrılmaya zorlayacaktır. Öte yandan Kurşunlu köyü ve tarım alanlarının yanı sıra Köseler ile Saraycık köyleri ve tarım alanları da proje ruhsat alanı içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, ÇED raporunda da belirtildiği üzere proje kapsamında ilave edilmesi planlanan II. Poligon, ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlenen ‘İçme ve Kullanma Suyu temini amaçlı DSİ Bayramiç Barajı Orta Mesafeli Koruma Alanı’ sınırları içerisinde kalmaktadır. Bayramiç Belediyesi ve civar köylerin içme suyu ve sulama faaliyetleri için Bayramiç Barajı’nı kullandığı ortadadır. Bu barajın da toz ve erozyondan etkilenmemesi düşünülemez” dedi.
YARIN EYLEM VAR
Oğuz, ÇED raporunda faaliyet alanına 66 metre mesafede Skepsis antik kenti olduğunu anımsatarak “Raporda gerekli görülen tedbirlerin ne olduğu ortaya konamamaktadır. Bu durumların net bir şekilde ortaya konması gerekirken belirsiz bir raporla karşı karşıyayız. Böyle bir belirsizliğin de telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı ortadadır. ÇED Olumlu kararının doğaya, tarıma, mülkiyet hakkına ve Skepsis antik kentine vereceği telafisi mümkün olmayan zararlar nedeniyle yürütmesinin durdurulması, yasaya ve hukuka aykırı olan kararın iptali için mahkemeye başvuracağız” diye konuştu. Bölge sakinleri ise yarın maden sahasını ziyaret edecek ve basın açıklaması yapacak.
En Çok Okunan Haberler
- Ne gördüğünü açıkladı: Narin bulunmadan bir gün önce...
- MSB'den mezun teğmenlerle ilgili yeni açıklama
- Eğitim hakkındaki sözleri ile gündem olmuştu... Emekli A
- Üzerinde başka birinin DNA'sına rastlandı mı?
- Güran ailesinden 'Narin' cinayeti açıklaması
- Adliyeye getirilen şüphelilerin kimlikleri belli oldu
- Bakan Tunç'tan 'Galip Ensarioğlu' yanıtı
- 'İmamoğlu'nun diploması sahte' iddiası
- İYİ Parti'de 'Ümit Özlale' depremi
- Sesini kaybeden masumiyet