Kurşunsuz benzinde 9 kuruş indirim

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın alt kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım Limited Şirketi (TPPD), kurşunsuz benzinde 9 kuruş, motorinde 8 kuruş indirim yaptı.

Yayınlanma: 20.06.2009 - 15:53
Abone Ol google-news

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) akaryakıt fiyatlarının Avrupa fiyatlarıyla uyumsuzluğu nedeniyle firmalardan indirim yapmalarını istedi ve firmalara tanıdığı süre bugün sona erdi. Akaryakıt dağıtım şirketleri, hafta içinde benzin fiyatlarında ortalama 3-4 kuruşluk indirime gitti.

TP Petrol Dağıtım ise yaptığı açıklamada, bugün itibariyle benzinin litre fiyatının 3,16 lira , motorinin litre fiyatının da 2,50 lira olarak belirlendiğini duyurdu.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Vatandaş, tüketici lehine zorlanabilecek bir nokta varsa, her ne kadar TP Petrol Dağıtım Şirketi'nin çok fazla bayisi olmamasına rağmen, yapabileceğimizin maksimumunu yapalım diye arkadaşlarla konuştuk. Bu rakamlarda bir indirim yapılmasının, en azından buradaki tüketici lehine bir eğilimi tahrik edebileceğini, tetikleyebileceğini düşündük'' diye konuştu.

''Amaç bir yönüyle diğer dağıtım firmalarının fiyat kırmasına da öncülük etmek mi?'' sorusuna Yıldız, ''Serbest piyasada, rekabet koşullarında onların tercihlerini direkt belirlemek gibi bir niyetimiz yok. Ancak bu konuda EPDK yapısal farklılıkları da değerlendirerek bir karar alacak. Biz burada üzerimize düşen kısmı yerine getirebilmek için bunu yapıyoruz'' karşılığını verdi.

Yıldız, ''Benzinde 9 kuruşluk indirim, Türkiye'deki fiyatların Avrupa'daki fiyatlara paralellik göstermesi açısından yeterli mi'' sorusunu da şöyle yanıtladı: ''Brüt karlar açısından düşündüğümüzde bunların bütün analizlerini tabii ki EPDK yapıyor. EPDK, vergiden arındırılmış haldeki kısmını düşünürsek, oradaki net karın hemen hemen birbirine denk hale gelebilecek bir rakamı bulmak için uğraşıyor. Biz de diyoruz ki, ister bayi sayısı az, ister çok, ne kadar istasyona sahip olduğundan ziyade kar marjı burada önemli. Biz kendi üzerimize bu manada düşeni yapmış olmak adına bunu söylüyoruz. Hem daha kaliteli akaryakıtı daha ucuza elde etmek adına bir ilk adımın atılması gerekliliğiyle...Bakanlığımıza bağlı tek kamu dağıtım şirketi olan TP Petrol Dağıtım, bugünden itibaren de tüm istasyonlarında bu rakamları uygulayacak.''

 

Tavan fiyat uygulaması

Yıldız, tavan fiyat uygulamasına nasıl baktığının sorulması üzerine de, ''Yaptığımız indirimin, tavan fiyat uygulamasına yakın bir rakam olacağını düşünüyorum zaten. Hemen hemen yakalayabilecek bir rakamdır. Bizim o tavan fiyat uygulamasına, onları bir nevi anladığımızı anlatabilecek bir yaklaşımdır bu yaptığımız'' diye konuştu. Bakan Yıldız, konuya ilişkin başka bir soru üzerine de ''Avrupa'daki fiyatlarla uyum açısından da Türkiye'nin şartları açısından da değerlendirdiğinizde böyle bir rakama yaklaşılabileceği kanaatindeyiz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler