'Kurtarmak için kasatura ile kolu kestik'
Van'da zamana karşı yarışan ekipleri zaman zaman sıradışı kurtarma hikayelerine imza attı. Yaralı bir hemşireyi kurtarmak için lokal anestezi ile yapılan kasatura operasyonu yapıldı.
Van’ı yerle bir eden depremin olmasından sonra kısa sürede enkaz alanına Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ulaştı. Yardıma koşan yaklaşık 200 kurtarma ekibi arasında Sivil Savunma, Kızılay, Türkiye Taş Kömürü İşletmesi, TSK Deprem Taburu, AKUT, MAY,GESOTİM, GEA, UMEK, Koç Topluluğu ve Arçelik Arama Kurtarma ekipleri dikkat çekti. Ağrı’dan gelen UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) depremin ikinci günü sıra dışı bir kurtarma operasyonuna imza attı.
Vatan gazetesine konuşan ekibin lideri doktor Ekin Taşatan, şunları söyledi: “İhbar üzerine söz konusu enkaza geldik. Bir delikten ilerleyerek 20 yaşındaki hemşireye ulaştık. Kolu sıkışmış ve kanıyordu. Diğer kolu da yara almıştı. Değerleri düşünce mecburen kolunu kesmek kararını aldık. Genel aneztezi yapma imkanımız yoktu. Bu yüzden lokal aneztezi yaptık. Bir de sakinleştirici ilaç verdik. Ancak lokal aneztezi olduğu için hissediyordu. Hatta bir ara beni bırakın öleyim dedi. Ama yapmadık. Zaten kolunu ampute edeceğimizi de söyleyemedik. O zaman enkaz altından çıkarmak imkansız hale gelecekti. Önce enkazı kesmede kullanılan spiral adlı kesiciyi kullandık. Ama alan dar olduğu için önce benim parmağım kırıldı başka bir arkadaşımın ise eli kesildi. Öyle olunca yanımızdaki kasatura ile ampute işlemini tamamladık. Zaten kolu kırık olduğu için kesim olunca hemen çıkarttık. Çıkarttıktan sonra bize teşekkür etti. Ancak diğer kolu da iyi durumda değildi. Onun da ampute olacağını tahmin ediyorum. Bu operasyonu ise 5 kişilik arkadaşımla gerçekleştirdik.”
İlk medikal ekip
UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) dünyada ilk kez bir deprem ülkesi olan Türkiye’de kuruldu. Gönüllülük esasına dayalı olan bu sistemde sağlık sektöründe çalışan doktorlar, acil tıp teknisyenleri, ebeler ve hemşireler gibi sağlık çalışanları yer alıyor.
Acil durumlarda afet durumlarında çalıştıkları işlerini bırakarak ekipleriyle birlikte afet bölgesine giden gönüllülerin görevi enkaz altına kalarak yaralanan kişilere ilk müdahaleyi yapmak. Sivil savunma ve kurtarma ekipleri enkazda yaptıkları çalışmalarda bir yaralının yerini belirledikleri sırada görev UMKE gönüllülerine devrediyor.
İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ
- DEPREMİN HİSSEDİLEN ŞİDDETİ 10
- EDA HEMŞİRENİN İSYANI
- "BİN CAN KAYBI TAHMİN EDİYORUZ"
- VAN DEPREMİ İRAN'I DA ETKİLEDİ
- 1903'TEN BU YANA 28 BÜYÜK DEPREM YAŞANDI
- ATALAY'DAN DEPREM AÇIKLAMASI
- İSRAİL VE YUNANİSTAN'DAN YARDIM TEKLİFİ
- FİRARİLERDEN 50'Sİ GERİ DÖNDÜ
- '4 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYİ EVLERİNE GÖNDERDİK'
- 'KANADA BU ZOR SÜREÇTE TÜRK HALKININ YANINDADIR'
- BOSTON'DA YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI
- KILIÇDAROĞLU VAN'A GİTTİ
- AZERBAYCAN ÜÇÜNCÜ UÇAĞINI GÖNDERİYOR
- "NEFES DAHİ ALAMIYORDUK"
- KÖYLER ALLAH'A EMANET
- '100 OKULDAN 99'U ÇÜRÜK'
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza