Kürtçe okul gerginliği

Askerler yapımına geçen yıl başlanan okulu ‘tespit’ için 30 araçlık konvoyla köye gitti.

Yayınlanma: 11.09.2014 - 21:37
Abone Ol google-news

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yalaza köyünde yapımına bir yıl önce başlanan ve Kürtçe eğitimin verileceği belirtilen okul inşaatının tespit çalışması için dün 30 araç ve helikopterle askerler bölgeye gitti. Köylülerin tepki göstermesi üzerine askerler ile köylüler arasında gerginlik yaşandı. Askerler birkaç kilometre ileriye çekilirken, köylülerde okulun önünde nöbet eylemi başlattı. Yaşanan gerginlik sırasında Lice yolu hem Bingöl tarafından hem Diyarbakır istikametinden ulaşıma kapatılırken, Lice Kaymakamı Nuri Gezici, genelge yayınlayarak, kamu personelinin Diyarbakır- Lice Karayolunu  kullanmamasını ve ilçe dışına çıkmamasını istedi.

Lice’nin Yalaza köyünde Kürtçe eğitim verilmesi için yurttaşlar tarafından 4 katlı bir okul yapılması için 1 yıl önce inşaata başlandı. Güvenlik güçleri, köyde tespit çalışması yapmak istedi. “Kamu kurum ve kuruluşları adına tespit ve devriye” işlemi adı verilen tespit çalışması için helikopter desteği ile dün sabah saat 05.00 sıralarında helikopter ve 30 araç ile köye giden askerler, köylülerce engellenmek istendi. Bu sırada askerler ile köylüler arasında arbede yaşandı. Askerler, birkaç kilometre ilerideki Ortaç köyüne çekildi. Köylüler de okulun çevresinde nöbet eylemi başlattı. Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş, okulun köye ait bir yapı olduğunu ve yıkılması için mahkeme kararı çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kaymakamdan genelge

Yaşanan gerginlik sırasında Lice yolu hem Bingöl tarafından hem Diyarbakır istikametinden ulaşıma kapatıldı. Lice’de Kaymakam Nuri Gezici, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıyla kamu personelinin Diyarbakır- Lice Karayolunu kullanmamasını ve ilçe dışına çıkmamasını istedi.

İstem karşılık bulmadı

1990’lı yıllarda boşaltılan Yalaza köyünde Kürtçe eğitim için yaptırılan okul ile ilgili aktif çalışma yürüten, kendisi de bu köyden olan gazeteci Veysi Polat, anadilde eğitim taleplerinin hükümet nezdinde bir karşılık bulmadığını belirterek, “Devlet, ‘Kürtçe yayın olacaksa ben yaparım’ diyor ama Kürtlerin anadilde eğitim talebini hep görmezden geliyor. Şimdi böylesi bir okul yapıldı diye savaşa gider gibi sabahın 05.00’inde tank, top, helikopter ve yüzlerce askerle okulun bulunduğu köye gitmek ne kadar doğru? Bu girişim halkı tahrik eder” dedi. Bina önünde bekleyen köylülerden Recep Aslan ise “Askerler sabah yıkım için savaşa gider gibi zırhlı araçlarla geldi. Çocuklarımız bundan olumsuz etkilendi. Bizim de dilimiz var. Anadilde eğitimin bizim için vazgeçilmezdir” dedi. Köylülerden Şefika Bulut ise “Sabah saat 05.00’te 7 panzer, çok sayıda zırhlı araç ve 2 helikopter desteğiyle yüzlerce asker köye geldiler. Köy girişinde halk toplanarak askerlerin önünü mezarlık girişinde kesti ve köye girmesine izin vermedi. Silah sesleri, patlama sesleri gelince askerler geri çekildi. Şimdi köylüler köy girişinde okulu yıktırmama nöbetinde” diye konuştu. Lice’de geçtiğimiz yıl Haziran  ayında karakol inşaatlarının protesto edilmesi sırasında 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın öldürülmesinin ardından, bu yıl Haziran ayında Abalı jandarma karakolunun ek inşaatını protesto sırasında 2 kişi ölmüştü.

Avcı: Provokasyon

Lice’deki gerginliği çeşitli temaslar için bulunduğu Eskişehir’de değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “provokasyon” nitelemesinde bulundu. Avcı,“Anladığım kadarıyla orada bir provokasyon kokusu var. Nitekim 2 yıldan beri Kürtçe de seçmeli ders olarak okutuluyor. Üstelik isteyenlere
Kırmançi isteyene Zazaki lehçelerinde seçmeli ders olarak veriliyor. Hangi derslerde, Türkçe dışındaki hangi dillerin eğitim-öğretimde kullanılabileceği meselesi Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler