"Kürtçenin yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir"

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK'ün Kürtçe üniversite talebini onaylamasına ilişkin, "Türkiye, 'Kürdistan' diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan 'Kürdistanı' tanımışlarsa bilemem" dedi.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 20:54
Abone Ol google-news

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK'ün Mardin Artuklu Üniversitesi'nde "Yaşayan Diller" adı altında bir enstitü kurulmasını onaylamasının ardından konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ayhan, eğitim ve öğretim hürriyetinin Anayasa'ya olan sadakat borcunu ortadan kaldırmayacağını ifade ederek, "Esas olanın birlik ve beraberliğin bölünmemesidir. Fikir hürriyeti vardır. Düşünce hürriyeti vardır. Fakat bu hürriyetlerin Anayasa'da sınırları da vardır. Anayasa'nın başlangıç hükümleri, hiçbir faaliyetinin Türk varlığını bölmesine izin vermez. Anayasa'nın 3. maddesi dili Türkçedir diye söylüyor. Bu da değiştirilemez hükümlerden. Anayasa'nın 42. maddesi var. Gene 42. maddenin 9. fıkrası diyor ki 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.' Bütün bunlar bir arada mütalaa ettiğimizde Kürtçenin anadil olarak okutulması mümkün değildir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler