Kuru halledersek yabancı gelir
TEB Genel Müdürü Leblebici, kurdaki durumu ‘bayağı yüksek yerler’ olarak tanımlarken kurun biraz stabilize edilmesi gerektiğini söyledi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, döviz kurunun geldiği seviyeyi oldukça yüksek yerler olarak tanımlarken, bu alanda adım atılmasını istedi.
Türkiye’nin sorunun faiz tarafında değil kur tarafında olduğuna işaret eden Leblebici, “Kuru biraz stabilize edebilsek yabancı yatırımcı gelecek. Biz öngörülebilirliği biraz kur üzerinden yapmaya çalışıyoruz. Kuru stabilize etmemiz lazım” dedi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ‘Biz toplam mevduat içinde döviz mevduatının payını yüzde 25-30’lara indirmiştik. Tekrar 45’lere geldi’ sözüne atıfta bulunan Leblebici, “istediğin kadar para politikası uygula. Etkisi o yüzde 60 ile sınırlı oluyor. Kalanında yabancı para politikalar etkili oluyor. Kur neden önemli. Biz endekslemeyi kur üzerinden yapan bir ülkeyiz. Kuru stabilize ettiğimiz her yerde aslında içeriye giriş başlıyor. Öngörülebilirliği biraz artırmamız lazım. O da doğru politikaları hayata geçirebilmek, yatırımcıyı çekebilmekle alakalı bir şey” ifadesini kullandı.
Gir-Çık yapmayın
Mehmet Şimşek’in Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki konuşmasına da atıfta bulunan Ümit Leblebici, “Algı ile gerçeklik arasında fark var. Öngörülebilirliği biraz artırmamız lazım” değerlendirmesini yaptı. Leblebici, “Küçük şirketler sürekli dövize girçık yapıyorlar. Büyük şirketler daha rasyonel bakıyor olabilirler ama onlar da hedge etmeyi atlıyorlar. Hızlı gir-çık yapanlara bununla uğraşmayın TL’de devam edin büyüklere de büyük hacimle dar zamanda girmeye çalışıyorsunuz zamana yayın ve hedge etmeye çalışın böylelikle kura bir günde gelecek baskıyı zamana yayarak halledelim diye bir kurgu yapılıyor. Eski bir Hazineci olarak söyleyeyim gün gelir piyasadan 1 milyar dolar alırsınız hiçbir şey olmaz. Gün gelir 100 milyon dolar almaya kalkarsınız piyasa hareket eder. O nedenle günlük likiditeyi yaymanız lazım. Yayarsan riski daha minimize edersin” diye konuştu.
Yük bankalarda
Bütün yükün bankalar üzerinde olduğunu vurgulayan TEB Genel Müdürü, finansmanın büyük kısmının bankalar üzerinden geçtiğini, sermaye piyasalarının gelişmediği yerde oyun alanının buralarda kaldığını aktardı. Yıldız Holding’in kredi yapılandırma talebine ilişkin de Leblebici şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu bankalara has bir soru. Her bankanın kendi yorumu vardır. O bankalar adına konuşamam. Bankacılık sektörü her konudan ders çıkartır. Önemli olan doğru projeye bakabilmek ve katma değerli işlere finansman sağlayabilmek.”
TEB’den Pratik Şube
TEB, dijital ve fiziki şubeyi birleştiren yeni şube konsepti “TEB Pratik Şube” ile Türkiye’nin dört bir yanındaki banka şubelerine geleceğin bankacılık modelini taşımayı hedefliyor. Ümit Leblebici’nin verdiği bilgiye göre, TEB Pratik Şube’de para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemler yapılabilecek.
Herkes temkinli olmalı
“Sorunlar var ama bu sorunlar yönetilebilir kapasitede” diyen Leblebici sorunlu kredilerde de çok az bir artış olabileceğini ifade etti. Borçlanan herkesin temkinli olması gerektiğini ifade eden Leblebici, en büyük borçlanıcılardan birinin bankalar olduğunu ancak bankaların da doğaları gereği zaten temkinli olduğunu ifade etti. Bankacılık sisteminin sendikasyon kredilerini çevirmekte bir sorun yaşamadığını belirten Leblebici, “Neden yaşamaz? Türkiye’nin dış ticaret hacmi artıyorsa size sendikasyon veren muhabir bankalarla ilişkiniz de artıyor demektir. Bu bankalar sendikasyon işini devam ettirmek isterler... Sendikasyonları kapatmamalıyız. Bankacılık sektörü tüm kaynağı fazlasıyla krediye çevirmiş durumda” dedi.
Milli reyting olmalı
Milli reyting kuruluşu gerektiğini de kaydeden Leblebici, “Dengeli yaklaşımlara ihtiyaç var. Global oyuncu olmak istiyorsak bu tür enstrümanlara ihtiyaç var” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması