Kuruyan Akgöl eski haline getirildi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, pilot bölge seçilen Akgöl'de yapılan çalışmalarla alanda su tutma işleminin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 15.02.2013 - 11:29
Abone Ol google-news

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, yaklaşık 23 bin dekarlık alana yayılan Akgöl'ün, Konya'nın Çeltik ve Yunak ilçeleri sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi.

Geçmiş yıllarda, Türkiye'de yaşanan ve halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit eden sıtma hastalığının önüne geçilmesi ve tarımsal alanlardaki drenaj probleminin çözümü için 1983'te yaklaşık 33 kilometre uzunluğundaki ana boşaltım kanalı vasıtasıyla alanın suları boşaltılarak, kurutulduğuna işaret edilen açıklamada, çalışmalarda, eskiden Akgöl'ün çok büyük bir kısmının sazlık ve bataklık alanlarla kaplı olduğunun ve kaynakların bulunduğu yerlerde bugünkünden daha büyük açık su yüzeylerinin bulunduğunun belirlendiği bildirildi.

Su seviyesinin en yüksek olduğu nisan ve mayıs aylarında ortalama derinliğin 1-1,5 metre civarında olduğu, bazı yerlerde derinliğin 4-5 metreye kadar ulaştığının da tespit edildiği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Kurumadan önce Akgöl'ün bulunduğu alandan kesilen sazların bölge halkı ve civar köylerde kullanıldığı, gölden çıkan turna ve sazan balık türlerinin de yerel halkın ekonomik geçimine önemli katkı sağladığı belirlendi. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için önemli bir kaynak olduğu ortaya çıkan Akgöl kurumadan önce bölgede ortalama bin 500 büyükbaş ve 25 bin küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktayken, bu rakamların büyükbaş hayvanda yaklaşık 500, küçükbaş hayvanda ise 3 bin 500'e kadar düştüğü tespit edildi. Aradan geçen uzun yıllar sonunda değişen şartlar, iklim değişikliğinin etkisinin azaltılması yönünde yapılan çalışmalar ve yöre halkının bu yöndeki talepleri neticesinde kısmi de olsa tekrar sulak alan haline getirilmesi uygun bulundu.''

Pilot bölge seçilen Akgöl'de yürütülen çalışmalar sonucunda su tutulmasının sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, daha önceden açılmış kurutma kanallarının belirli aralıklarla hemzemin olarak kapatıldığı belirtildi.


Oluşturulan ıslak alanlarda sucul bitki gelişiminin sağlandığı ve alanda az miktarda bulunan turba yangınlarının da önüne geçildiği vurgulanan açıklamada, kuş ve balıklar için de barınak ve üreme alanı olmak üzere sulak alan içerisinde adacık oluşturulduğu ifade edildi.

''Sulak alan ekolojik fonksiyonlarının yeniden hayat bulması sağlandı''

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri ve Doğa Koruma Milli Parklar genel müdürlüklerinin ortak çalışmaları neticesinde, alanda su tutma işleminin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.


Kış ve bahar aylarındaki yağışların tutulmasıyla yaz mevsimi boyunca alanın ıslak kalmasına imkan verildiğini belirten Eroğlu, ''Sulak alan ekolojik fonksiyonlarının yeniden hayat bulması sağlandı'' değerlendirmesinde bulundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler