Levy'den Erdoğan kitabı yazan meslektaşına destek

Yazdığı “Gezi Fenomeni” kitabı nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hapis cezası alan Erol Özkoray’a ünlü yazar Bernard- Henri Levy’den destek geldi.

Yayınlanma: 23.10.2014 - 11:48
Abone Ol google-news

“İstanbul’da Kafka” başlıklı yazısında Levy, “İstanbul’da gazeteci, yazar, polemikçi, sanatçı ya da sade vatandaş olunca başınıza gelen bu. Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk’un vatanında gelinen yer bu. Türkiye, tutuklu gazeteci ve entelektüeller alanında İran ve Çin’le rekabet halinde” satırlarını kaleme aldı. Özkoray ile en son Paris’te yaptıkları görüşmeyi Levy yazısında şöyle aktardı: “Erol, kendi ülkesini terk etmeye mecbur kalıp buraya, Fransa’ya sığınma ihtimalini veya başka bir Avrupa ülkesine PEN Kulüp himayesinde yerleşip yerleşmeyeceğini sorguluyordu. Peki Erol’u bu sürgün çözümünü düşünmeye iten neydi? Temmuz 2013’te İstanbul’un kalbinde, özgürlüklerin ve demokratik vatandaşlık savunusunun sembolü haline gelmiş Gezi Parkı’nda yaşananlara dair Gezi Fenomeni kitabını yayımladı. Eşi Nurten Özkoray’la birlikte yazdığı bu kitapta, sosyolojik bir analiz ve şimdiki zamanın güzel bir tarihçesinin yanı sıra, yetkililer tarafından hızlıca temizlenen altı yüz kadar anonim slogan ve duvar yazısı derlenmişti.”

Özkoray’ın duvar yazılarını neşretmesiyle başlayan hukuki süreçteki tuhaflıkları sıralayan Levy yazısında şu eleştirilerde bulundu: “Erol, Paris’e tamamı tek bir adamın despotizmine ve İslamcı devlet aklına kaymaya yüz tutmuş bir ülkenin portresini çizmeye geldi. Boğaz’ın iki yakasında ve Anadolu yaylalarında düşünce ve ifade özgürlüğünün sona ermesine ramak kaldığını söylüyor bana. Erol, bana Türkiye’nin her gün despotluk ve dinci karanlık yolunda daha da ilerleme katettiğini izah ediyor. Yeni sultan Erdoğan, Gezi protestocularını ‘vandal’ ilan ederek, millete ve Yeni Türkiye’ye karşı hiyanet içinde olduklarını söyleyerek zihinlerde iç savaşı teşvik ediyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler