LGS'ye 2 gün kala kritik uyarılar
Liselere Geçiş Sınavı 2 Haziran’da yapılacak. Uzmanlar sınav öncesi öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Liselere Geçiş Sınavı 2 Haziran’da yapılacak. Uzmanlar, sınav öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda öğrencilere son önerilerde bulunuyor. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “2018 Lise Giriş Sınavları, sınavla öğrenci alınacak okul sayısı, puan hesaplama ve sınavların uygulanış biçimi ile en son 2008’de yapılan OKS’ye benziyor. Hatta sınavda sorulacak soruların seçiciliği açısından da son OKS’ye benzeyecektir diye düşünüyoruz’’ dedi. Yılmaz’ın son günler için uyarıları şöyle:
Yürüyüş yapın
- Sınavdan önceki gününüzün 1-2 saatini evinize yakın bir parkta yürüyüş yaparak geçirebilirsiniz.
- Son gün telaşı ile gününüzü ders çalışarak geçirmeyiniz.
- Akşam yemeğinde salata ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösteriniz.
- Ne çok geç ne de çok erken yatınız.
- Vaktinde uyanmak için saat ve cep telefonunuzun alarmını kurunuz.
- Rahat bir uykuya geçmek için duş alınız, ılık süt içiniz. Uyumak için gevşeme ve nefes alma egzersizleri yapabilirsiniz.
Sınav sabahı
- Sınav sabahı yaz tatilinin ilk gününe uyandığınızı düşünerek başlayınız.
- Uyanma saatinizi sabah rahat giyinip kahvaltınızı yapacağınız ve trafiği de düşünerek sınav merkezine ulaşacak şekilde belirleyiniz.
- Günlük kahvaltınızı mutlaka yapınız. Sınava sizi daha sakin olan ebeveyninizin götürmesini isteyiniz.
- Önceden hazırladığınız sınav evraklarınızı şeffaf bir dosyaya koyarak yanınıza alınız.
- Sınav salonunda en geç 8.45’te olacak şekilde yola çıkınız.
Tuvalete gitme hakkı
Sınav giriş belgesinde belirtilen numaradaki sıraya oturunuz. Sınav başlamadan tuvalet ihtiyacınızı gideriniz. Sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olması halinde salon görevlisi eşliğinde tuvalete gitme hakkınız olduğunu biliniz. Salon görevlileri sınav evraklarını sizlerin gözü önünde açarak kontrol edip dağıtacaktır.
Cevap kâğıdınızdaki T.C. kimlik numaranızı ve adsoyadınızın doğru olup olmadığını kontrol ediniz. Salon görevlileri sınav bitimine 15 dakika kala sizlere “15 dakika kaldı” şeklinde ve sınav bitimine 5 dakika kala “5 dakika kaldı” şeklinde uyaracaktır. Bu hatırlatmalar esnasında rahat kalmaya özen gösteriniz.
Yanıtınızı değiştirmeyin
- Çok emin olmadıkça daha önce verdiğiniz cevabı değiştirmeyiniz. Özellikle Türkçe ve T.C. İnkılap Tarihi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden yüzde 90 ilk verilen cevabın doğru olduğu belirlenmiştir.
- Size zor gelen sorularla inatlaşmak yerine turlama tekniğini kullanarak zaman kazanınız. Zor soruyu çözen değil çok soruyu çözen avantajlıdır.
- Sınavı bitirdiğinizde boş bıraktığınız soruları cevap kâğıdından bulup tekrar çözmeye çalışınız.
- Sınav gözetmenlerinin dikkat dağıtan davranışları olursa gözetmeninizi kibar bir dille uyarınız.
- Süreyi sonuna kadar kullanınız. Sınava iyi hazırlanan öğrenciler zamanlarını sonuna kadar değerlendirirler. 4 Cevap kâğıdınızdaki imza bölümüne kendi el yazınızla isminizi yazınız.
- Soruları sonuna kadar okuyun ve soru köklerine dikkat ediniz.
- Takıldığınız soruda öğretmeninizin bu konuyu nasıl anlattığını hatırlamaya çalışın, çözümü bulursunuz.
LGS'DE PUANLAMA NASIL OLACAK? Eğitim Danışmanı Deniz Demirtaş, LGS’de puanlamanın nasıl olacağını şöyle anlattı: ‘‘Ağırlıklı standart puan hesaplanırken kullanılacak ağırlık katsayıları Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri dersi için 4, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil için 1. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri’nde 20’şer soru bulunduğu için bu üç dersin etkisi büyük olacak. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayılarının belirlenecek, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak ve böylece her bir öğrencinin her bir ders testine ait ham puanı belirlenecek. Her bir ders testinin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilecek. LGS’den tek puan türü çıkacak.’’ |
Veliler bugün sokaklarda: Liselere geçişte tercih sınırına tepki büyük
Öğrenci Veli Derneği, Veli- Der, tüm velileri “çocuklarının geleceği için ses olmaya’’ çağırdı. Bugün16 il ve ilçede çeşitli mekânlarda toplanarak, yeni sisteme itiraz edecek olan veliler, sınav tarihi olan 2 Haziran sonrasında ise paneller, imza kampanyaları ve eylemler düzenleyecek. Veli-Der’den tüm velilere yapılan çağrı şöyle: “Bu sınav sistemi;
- Çocuklarımızın tercihlerini yok sayan, onları istemedikleri okul türlerine gitmeye zorlayacak bir sistemdir.
- Okulları ‘nitelikli’, ‘niteliksiz’ diye ikiye ayıran, çocuklarımızın eşit, nitelikli eğitim hakkını yok sayan bir sistemdir.
- Bu sistem, çocuklarımızı MEB yetkililerinin belirlediği okula gitmeye mahkûm eden bir sistemdir.
- Çocuklarımızı karanlık bir tablo beklemektedir.’’
En Çok Okunan Haberler
- Esad yönetimi neden hızla çöküyor?
- Trendyol 1. Lig ekibinden çekilme kararı!
- İmamoğlu’nun parti içi çıkışının ardından...
- 'Esad ve ailesinin Suriye’yi terk ettiği' iddia edildi
- ABD’nin HTŞ-YPG planı
- İlber Ortaylı'dan 'yatırım' tavsiyesi
- Saray'dan 'emekli maaşı' açıklaması
- İstanbul'da 14 katlı binada patlama!
- Karakolda işkence iddiası
- İşte bankalara göre 3 milyon TL'nin faiz oranı...