Libya'da, Türk denizcilerin olduğu gemi alıkonuldu

Türkiye ile Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşması TBMM'den geçerken, dün gece yarısı bölgede flaş bir gelişme yaşandı. General Halife Hafter'e bağlı güçler, mürettebatı Türk olan Karayip ülkesi Greneda bandıralı bir gemiyi alıkoydu.

Yayınlanma: 22.12.2019 - 10:18
Abone Ol google-news

General Halife Hafter'e bağlı Ulusal Libya Ordusu’na (ULO) ait bir deniz muharebe aracı, Libya karasularında, ülkenin doğusundaki Derne açıklarında seyir eden gemiyi durdurdu. ULO Sözcüsü Ahmed Mismari, denetim ve yükünün teyidi için geminin Ras El Hilal Limanı’na çekildiğini açıkladı. Gemide bulunan 3 Türk mürettabın kontrolü yapılırken çekilen görüntüler servis edildi.

Fotoğraf: Reuters

"GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR"

Türkiye, Libya'da açık denizde seyrederken teknik bir arıza nedeniyle kıyıya yanaşma talebinde bulunan ve içinde 3 Türk personelin de bulunduğu gemide, darbeci general Halife Hafter'e bağlı güçlerin yaptığı kontrollere ilişkin gelişmeleri yakından izliyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği ve Misurata Başkonsolosluğu üzerinden, yaşadığı teknik arıza sonucu Libya'da darbeci general Hafter'e bağlı güçlerce limana çekilen ve kargo kontrolü yapılan gemideki mürettebattan 3 Türk vatandaşa ilişkin gelişmeleri takip ediyor.

Diplomatik kaynaklar, limana çekilen geminin kargo kontrollerinin yapıldığını ve Türk gemicilere ilişkin haberlerde yer aldığı şekliyle bir gözaltının söz konusu olmadığını vurguladı.

Kaynaklar, gemide 3'ü Türk olmak üzere birçok ülkeden personel bulunduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE UMH’YE DESTEK SAĞLIYOR

General Halife Hafter, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni devirmek için Trablus’a saldırırken, Türkiye, BM’nin tanıdığı UMH’ye destek veriyor. UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ayın sonunda İstanbul'da bir araya gelmiş ve “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması” ve “güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası” imzalamıştı.

Türkiye, Libya’daki UMH ile vardığı anlaşmayla Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın tek taraflı hidrokarbon arama faaliyetlerini sekteye uğratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete yakın bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili “Davet gelirse gereken adımları atarız. Libya bizden talep ederse her türlü yardımı vermeye hazırız” demişti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler