Liselerde darbe tarihi yarışması

Milli Eğitim Bakanlığı, il müdürlüklerine gönderdiği yazıyla, öğrencilerin “Türkiye’nin Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Milli İrade Zaferi” konulu deneme, hikaye ve şiir yarışmasına katılımlarının sağlanmasını istedi.

Yayınlanma: 31.01.2017 - 19:43
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, il müdürlüklerine gönderdiği yazıyla, lise ve dengi okullardaki tüm öğrencilerin Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nce düzenlenen “Türkiye’nin Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Milli İrade Zaferi” konulu deneme, hikaye ve şiir yarışmasına katılımlarının sağlanmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılacak olan yarışma öncesinde öğretmenlerin öğrencileri darbeler konusunda bilgilendirmesi de isteniyor. Buna göre öğretmenler darbeler tarihini padişah Genç Osman’ın öldürülmesinden başlatacak, 17-25 Aralık süreci de darbeler kapsamında anlatılacak. Mesianik (Mesih ve kurtarıcı bekleme) anlayış ile kişilere endeksli din anlayışının din sömürüsü olduğu vurgulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle yapılacak olan “Türkiye’nin Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Milli İrade Zaferi” konulu yarışmanın ayrıntılarını müdürlüklere gönderdiği yazıyla paylaştı.  Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk imzasıyla gönderilen yazıda okul idarelerinden “söz konusu yarışmaya ortaöğretimde öğrenim gören her öğrencinin teşvik edilerek katılımlarının mutlaka sağlanması, Türkiye Cumhuriyet Anayasası, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Türk Milli Eğitimi’nin genel amaçlarına uygun olarak titizlikle yürütülmesi” istendi. Yarışmanın düzenleyicilerinden Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin hazırladığı yarışma şartnamesi de milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Söz konusu şartnamede, “Cumhuriyetimizin 100. Yyılına ramak kala, kaynağını milletten almayan, millete ve devlete karşı girişilen hiçbir hareketin meşru olmadığına dikkat çekmek ve gençleri millet iradesine, devlete, demokrasiye ve özgür yaşama yönelik girişimlerin meşru olmadığı ve olamayacağı hususunda bilinçlendirmek ana amaç olarak belirlenmiştir” denildi.

“Mesih anlayışı din sömürüsü”

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin hazırladığı şartnamede yarışmanın genel amaçları da şöyle anlatıldı: “Öğrencileri tarihimizde yaşanan darbeler ve sonuçları hakkında bilinçlendirmek ve duyarlıklarını artırmak. Demokrasini bilincini geliştirmek. Öğrencilere birlikte yaşama fikrini anlatarak farklı inanç ve düşüncelere saygı duyma ilkelerini içselleştirmelerini sağlayacak altyapıyı oluşturmak. Demokrasilere özgü seçim, parlamento, yasama, insan haklarına ve farklı yaşam biçimlerine saygı kurallarının gerekliliği konusunda öğrencileri bilgilendirmek. Çoğulcu toplumların demokrasi deneyimlerini aktarmak. Mesianik (Mesihçi anlayış-kurtarıcı beklentisi) ve kişilere endekslenmiş din öğretisinin din istismarı olduğuna ve 15 Temmuz vakasının bir daha yaşanmaması için din öğretiminin doğru dini kaynak ve kurumlardan alınması gerektiğine dikkat çekmek. Darbelerin demokrasi içinde yaşama, özel hayat ve ekonomik hayata verdiği zararları örnekleriyle anlatmak. Millet iradesine dayanmayan yönetimlerin, yönettikleri toplumları mutlu edemediklerini ve ülkelerinde istikrarı sağlayamadıklarını etraflıca anlatmak.” 

Öğretmenler 17-25 Aralık sürecini de anlatacak

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından hazırlanan ve okullara gönderilen yarışma şartnamesinde, yarışma sürecinde öğretmenlerin üstlenmesi gereken roller de anlatıldı. Şartnamede, “Öğrenciler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, rehberlik ve psikolojik danışman öğretmenleri ile sınıf rehber öğretmenleri tarafından Genç Osman’ın katliyle başlayan ve Abdulaziz’e karşı yapılan ilk askeri kalkışma ile 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997, 27 Nisan 2007, 19-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016’yı konu alan darbeler tarihi hususunda bilgilendirilecektir” ifadeleri yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon