Madımak unutulmadı

2 Temmuz 1993’te otelde katledilen 33 aydın ve sanatçı Sivas’ta düzenlenecek törenlerle anılacak, etkinlikler 12 Temmuz’a kadar sürecek.

Yayınlanma: 28.06.2016 - 20:08
Abone Ol google-news

Sivas katliamında yaşamını yitirenler katliamın 23. yıl dönümünde, 2 Temmuz’da kentte düzenlenen etkinliklerle anılacak. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hüseyin Gazi Derneği, Halk Evleri’nin destek verdiği yürüyüşe yurdun dört bir yanından ve yurt dışından binlerce kişi katılacak.

2 Temmuz’da anma yürüyüşü için Sivas’a gidenler Seyrantepe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevinde toplanacak. Saat 10.00’da Seyrantepe Cemevi önünden yürüyüş başlayacak. Sivas KESK ve bileşenleri de Afyon Sokak’tan Eğitim-Sen Şubesi önünden bir yürüyüş başlatacak. Her iki yürüyüş kolu Ethem Bey Parkı önünde birleşecek. Ethem Bey Parkı önünde saat 11.00’de Mevlana Caddesi’ne doğru yürüyüş devam ederek Cumhuriyet Meydanı’ndan Madımak Oteli’nin önüne gidilecek. Konuşmaların ardından Madımak’ta yakınlarını yitirenler karanfil bırakacak.

‘Katliamcı anlayış’

Anma törenleriyle ilgili Alevi dernekleri tarafından yapılan ortak açıklamada, Sivas katliamının üzerinden 23 yıl geçmesine karşın acıların hâlâ taze olduğu, adalet ve hakikat arayışının sürdüğü vurgulanarak “Madımak Oteli’nde dostlarımızın ‘Yardım edin’ çığlıkları hâlâ kulaklarda” denildi. İnsan hakları ve özgürlükler konusunda hızla kötüye gidişin devam ettiğinin altı çizilerek “Savaşın ve ölümlerin arkasının hiç kesilmediği, kesilmesinin de istenmediği katliamcı devlet geleneği devam etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Hükümetin Alevilere yönelik politikası eleştirilerek “Alevi nüfusunun yoğun olduğu bölgelere mülteci kampları kurularak Alevi bölgelerinin demografik yapısı değiştiriliyor. Bu bir anlamda Alevi tehciri anlamına gelmektedir.

‘Gezi ruhuyla Sivas’ta’

Uygulanan bu politikalar ülkenin tamamının Alevisizleştirme anlamına geldiği gözlenmektedir. Birlikte yaşamanın teminatı olan laiklik aşındığı oranda eğitim Ensar gibi gerici vakıflara peşkeş çekilmiştir. Zorunlu din dersleri AİHM kararlarına ve insan haklarına aykırı bir şekilde devam ettirilirken Sünnilik ekseninde dayatmacı, tek tip bir eğitim anlayışı egemen kılınmak istenmektedir” denildi. Metinde sorumluların yargılanması çağrısı da yapıldı.

Katliamın avukatı çıktı

Sivas katliamı davası bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Yüksek Mahkeme’de bu davaya bakacak üyeler arasında yer alan Celal Mümtaz Akıncı’nın daha önce Sivas katliamı sanıklarının avukatlığını yaptığı ortaya çıktı. Katliamda ölen şair Metin Altıok’un kızı CHP’li Zeynep Altıok, dün bunu hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler