Mahalleli baz istasyonunu kapattırdı

Uşak'ta mahallelerine kurulan bir GSM operatörüne ait baz istasyonunun sağlık sorunlarına yol açtığı iddiasıyla dava açan mahalle sakinleri, beş yıllık hukuk mücadelesini kazarak baz istasyonunu mahkeme kararıyla kaldırttı.

Yayınlanma: 03.05.2013 - 09:53
Abone Ol google-news

Banaz ilçesi Cumhuriyet mahallesi sakinleri, 5 yıl önce Hilmi Kocaaslan'a ait evin bahçesine kurulan 33 metre yüksekliğindeki baz istasyonunun çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu ileri sürerek, şehir dışına çıkartılması için harekete geçti. Bu kapsamda imza kampanyası başlatan ve 300 kişinin desteğini alan mahalleli, GSM şirketinin yetkililerine ulaşıp baz istasyonunun kaldırılması istendi.

Olumsuz yanıt alan mahalle sakinleri bunun üzerine Banaz Asliye Hukuk Mahkemesi'ne müracaat edip bölgede yaşayan insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğu, çeşitli sağlık sorunları yaşandığı gerekçesiyle baz istasyonunun kaldırılması için dava açılması talebinde bulundu.
 

"Baz istasyonları sağlık sorunlarına neden oluyor"

Mahkeme, konuyla ilgili Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan görüş istedi.

Uzman Dr. Hür Hassoy imzalı bilirkişi raporunda iyonize olmayan radyasyon dalgaları yayan baz istasyonlarına yakın alanda kalan canlılarda maruziyet süresiyle bağlantılı olarak çeşitli sağlık etkileri olduğu bildirildi.

Raporda baz istasyonlarının insanlar üzerinde yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu, boğazda kuruluk, işitme güçlüğü, görme bozukluğu, alerji, kan basıncında artış, hafıza değişiklikleri, titreme, baş dönmesi, depresif semptomlar gibi yakınlamalara neden olduğu, insan, hayvan deneyleri ve doku kültürü ile gerçekleştirilen uygulamalı araştırmalarda vücut savunma sistemine etkilerde bulunduğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi: "Baz istasyonlarının yaydığı iyonize olmayan radyasyonlar nedeniyle hücre proteinlerinde bozulma, parçalanma ve ve sonuçta ölüm, bağışıklık sisteminde işlev bozuklukları, sinir sisteminde bozukluklar, kan tablosunda değişiklikler, kalp işlevinde bozulma (Kalp atım hızında yavaşlama veya hızlanma) büyüme ve gelişme bozuklukları, erken üreme hücrelerinde kromozom bozulmaları ve üreme yetisinde azalma, uzun erimli maruziyet sonucu katarakt, beyin ve cilt kanseri, lösemi ve meme kanserine neden olabileceği, kronik etkilerin 10 yıldan sonra ortaya çıkabileceği bilinmektedir" Bilirkişi raporunun ulaştığı mahkeme heyeti baz istasyonunun kaldırılması yönünde karar verdi.

GSM operatörünün Yargıtay 1. Hukuk Dairesine yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından mahalle sakinleri şirket yetkilileriyle yeniden temasa geçti, çalışmalar başlatıldı ve istasyonun cihazları söküldü.
 

"Mahallede sağlık sorunları arttı"

Mahalle sakinlerinden Ziya Yıldız yaptığı açıklamada, beş yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesinin ardından alınan sonuçtan mutlu olduklarını söyledi.

İstasyonların yerleşim yerlerinden uzak bölgelere kurulması gerektiğini belirten Yıldız, "Biz beş yıl süren mücadelenin ardından baz istasyonunu kaldırttık. Bu emsal bir karar. Bu kararla şehir merkezlerindeki tüm baz istasyonlarının kaldırılması gerekir" dedi.
İnci Yıldız ise 5 yıl önce kurulan baz istasyonu nedeniyle mahallede yaşayanlarda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıktığını iddia ederek, "Çocuklarımız hastalıktan kurtulmaz oldu. Hepimiz yorgunuz, sürekli başımız ağrıyor. Bazı mahalle sakinleri evlerini sattı bölgeyi terk etti. Bize sormadan yanımıza dev baz istasyonu kurdular. Beş yıl sonra baz istasyonundan kurtulduk" diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler