Mahkemeden Üzmez'in tahliyesine son nokta
''Çocuğun cinsel istismarı'' suçundan yargılandığı Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edilen yazar Hüseyin Üzmez hakkında, yeniden tutuklanması istemiyle bir üst mahkemeye yapılan itirazın ''usulen reddedildiği'' açıklandı. Konuyla ilgili, mecliste bir konuşma yapan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, davasıyla ilgili bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini belirterek, yeni bir rapor verilmesini beklediklerini söyledi.
''Çocuğun cinsel istismarı'' suçundan yargılandığı Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edilen yazar Hüseyin Üzmez (76) hakkında yeniden tutuklanması istemiyle üst mahkemeye yapılan itirazın ''usulen reddedildiği'' bildirildi.
Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen B.Ç. için Bursa Barosunca Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesinde atanan Rezzan Alyanak Reisli'nin Üzmez'in tahliyesiyle ilgili itirazını reddeden Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesinin kararla ilgili yazısı dava dosyasına konuldu.
Yazıda ''Yargılama sonunda tutuklu sanıkların tahliyelerine karar verilmiş olmakla CMK'nin 104/2. maddesi gereğince verilen karar itiraza tabi olmadığından mağdur ve katılan vekillerinin bu yöndeki talepleri hususunda karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir'' ifadelerinin yer aldığı öğrenildi.
Bursa Baro Başkanı Zeki Kahraman, yaptığı açıklamada, bu mahkemenin karar yazısının ''itirazın usulen reddedildiği'' anlamına geldiğini belirtti.
B.Ç'nin avukatının, başvurusunda, Türk Ceza Kanunu'nun sanığın tutuklanması kararıyla ilgili maddelerinin ortadan kalkmadığına, buna rağmen tahliye edildiğine işaret ederek, ''Bu karardan dönülmelidir'' talebinde bulunduğunu kaydeden Kahraman, şöyle konuştu:
''Bize göre CMK'nin 267. maddesi (Hakim kararları ile kanunun gösterdiği hallerde, mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir) ve devamındaki maddelerde itirazın nasıl olacağı anlatılmıştır. Bu yüzden mahkeme itirazı belki esastan reddedebilirdi ama usulden reddetmemeliydi. 'Böyle bir itiraz yapılamaz' şeklindeki mahkeme görüşünü doğru bulmuyorum.''
Kahraman, mahkemenin kararının kesin olduğunu ancak aralık ayında yapılacak duruşmada mağdur avukatının sanığın yeniden tutuklanması talebinde bulunabileceğini sözlerine ekledi.
Üyeler nasıl atandı?
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e, Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına uğradığı iddia edilen 14 yaşındaki kız çocuğuna İstanbul Adli Tıp 6. İhtisas Kurulunun, ''ruhsal sağlığının bozulmadığı'' yönünde rapor veren üyelerinin, siyasi çıkarlar göz önüne alınarak atandıklarına ilişkin iddiaları sordu.
Nimet çubukçu'nun açıklamaları
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Hüseyin Üzmez davasıyla ilgili bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini belirterek, yeni bir rapor verilmesini beklediklerini söyledi. Çubukçu, çocuğun 14 yaşında olması ve ruh sağlığının yerinde olmadığı yönündeki itirazlarını da raporlarla destekleyeceklerini bildirdi.
CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, gündemdışı konuşmasında, en önemli şeyin insan onuru olduğunu, hukuk devletinin de insan onurunu koruması gerektiğini söyledi.
Suçta kullanılan çocuklar
CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, yazar Hüseyin Üzmez'e verilen Adli Tıp Kurumu raporunu eleştirerek, ''Atadığınız bürokratlar, Hüseyin Üzmez'i üzmemiştir. Bunun sorumlusu iktidardır'' diye konuştu.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Çerçioğlu'nun gündemdışı konuşmasına cevap verirken, çocuklara yönelik istismar ve şiddetin önlenmesinin, toplumun duyarlılıklarına uygun olduğunu söyledi.
Çocuk Koruma Yasası'nı 2 yıl önce çıkardıklarını belirten Çubukçu, bu yasayla devlete, herhangi bir şekilde istismar edilen mağdur çocuklarla ilgili görevler verildiğini hatırlattı.
Korunmaya muhtaç çocukların büyük çoğunluğunun aileleri tarafından ihmal edildiklerini anlatan Çubukçu, ''Suçta kullanılan çocukların birçoğu, terör örgütünün kalkanı olarak kullanılan çocuklar da dahil, cinsel istismara, şiddete uğrayan bütün çocukların, her şeyden önce güvenli aileye sahip olmadıklarını veya bizzat aileleri tarafından kullanıldıklarını görüyoruz'' dedi.
'İtiraz ettiğimiz sadece rapor değil'
Çubukçu, Hüseyin Üzmez'in cinsel istismar olayının ortaya çıkmasının ardından, mağdur çocuğun koruma altına alındığını, yargılama sürecinde de çocuğun yaşının 14 olması nedeniyle baro tarafından avukat tayin edilerek hakkının korunduğunu söyledi.
Devlet Bakanı Çubukçu, şöyle devam etti:
''İtiraz ettiğimiz sadece bilirkişi raporu değil. Koruma kararı verilmiş çocuklar hakkında yapılacak incelemelerin mahkemece çok daha kapsamlı ve ayrıntılı yapılmasıdır. Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rapor doğrultusunda, kurumun yöntemleri tartışılmaya açıldı. Ama 14 yaşındaki bir kız çocuğuna ilişkin verilen rapor konusunda, bilirkişilerin 'bir şekilde yandaş olduğu ve yandaş zihniyetiyle hareket ettiği' tavrını ne kabul etmemiz mümkündür ne de böyle bir şeyin yanındayız. Çok açıklıkla her kim olursa olsun, mağdur çocukları en üst düzeyde korumaya kararlıyız; onları ihmal eden aileleri de olsa.''
Suçu işleyen kişinin gazeteci veya başka bir meslekten olmasının önemli olmadığını kaydeden Çubukçu, ''Sayısız kız çocuğuna tecavüz eden, ülkemizin seçkin bir sanatçısı... Bir sanat kuruluşunda opera sanatçısı olarak görev yapıyor. Doktor, profesör, öğretmen olması hiç bir şeyi değiştirmiyor. Hüseyin Üzmez'in dini söylemlerde bulması, kendine dini gerekçeler bulması da yüce dinimizin altında kendini suçsuz göstereceği anlamına gelmez'' diye konuştu.
'Bilirkişi raporuna itiraz ettik'
Çubukçu, söz konusu olayı sıkı bir şekilde takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
''Bilirkişi raporuna itiraz ettik. Bu doğrultuda yeni bir raporun verilmesini bekliyoruz. Çocuğun 14 yaşında olması, onun ruh sağlığının yerinde olmadığı itirazımız da ilgili raporlarla destekleyeceğiz. Koruma altındayken çok kapsamlı bir şekilde çalışma yürüttük. Çocuğun ifadesini değiştirmiş olmasının, annesinin tutuklu bulunmasından kendisini sorumlu tutmasıyla ilintili olduğunu düşünüyorum. Bir çocuk söz konusu olduğunda, hepimizin birbirimizin vicdanına saygı duyması gerekir. Bu değişik partili olması bir şeyi değiştirmiyor. Şiddetin karşısında, mağdurun yanındayız. Çocuklara yönelik suç işleyenlerin kanunlar çerçevesinde en ağır şekilde cezalandırılmaları mücadelemizi sürdüreceğiz.''
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Bakan Mehmet Ali Şahin'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Adli Tıp Kurumu'nun, bu raporla kamuoyu nezdinde güvenilirliği ve yetersizliğinin ciddi tartışmalara neden olduğunu belirterek, ''Adli Tıp alanındaki başlıca bilirkişilik kurumu olan Adli Tıp Kurumu'nda, AKP Hükümeti'nin keyfi uygulamalarının devam ettiği, kurumun başkan, başkan yardımcıları ve hayati öneme sahip raporlara imza atan ihtisas kurulları üyelerinin, liyakat ve mesleki deneyim yerine, siyasi çıkarlar göz önüne alınarak atandığına ilişkin iddialar doğru mudur?'' sorusunu yöneltti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!