Mahkemeyi protesto eden 41 avukata 5 yıl sonra dava

Diyarbakır'da görülen Kürdistan Topluluklar Meclisi (KCK-Türkiye) yapılanması davasında, 5 yıl önceki bir duruşmada, mahkeme heyetini protesto ederek salondan ayrılan 41 avukat hakkında, 5 yıl sonra dava açıldı. Görevi kötüye kullanmakla suçlanan avukatların 82 yıl hapsi isteniyor.

Yayınlanma: 30.01.2019 - 10:37
Abone Ol google-news

Diyarbakır'da 3 Şubat 2014 görülen KCK-Türkiye Ana Davası duruşmasında, sundukları bir çok talep mahkeme tarafından gerekçesiz olarak reddedilen, 30'u Diyarbakır, kalanları ise Ankara ve Batman barolarına kayıtlı toplam 41 avukat, alkışlarla protesto ederek duruşma salonundan çıktı. Avukatlar, duruşmadan ayrılırken, tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini kaydetti. Bu protesto ile ilgili olarak, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 yıldan bu yana bir soruşturma yürütüyordu. Bu soruşturma 5 yıl sonra davaya dönüştü.

Adalet Bakanlığı’nın izniyle Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar ve yeni başkanı Cihan Aydın'ın da aralarında bulunduğu toplam 41 avukat hakkında, görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle dava açıldı. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya ilişkin hazırlanan iddianame, Batman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamenin kabulünün ardından Batman 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Avukatlık Kanunu’nda ön görülen "suçun işlendiği yerde yargılamanın yapılması" gereği dosyayı, Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

İddianamede, söz konusu olayın duruşmada söz alan Herdem Kızılkaya'nın söz almasından sonra yargılananlar tarafından protesto edilen mahkemenin, yargılananları ve seyircileri salondan çıkarttığı belirtildi.

Yargılananların salondan çıkarılması üzerine avukat Sinan Tanrıkulu'nun söz aldığına işaret edilen iddianamede, Tanrıkulu'nun müvekkillerinin duruşmayı protesto etmesinden dolayı kendilerinin de duruşmadan çekileceklerini beyan ettiği anlatıldı. Tanrıkulu'nun açıklaması sonrası avukatların salonu terk ettiği ve mahkemenin salonu terk eden avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunduğuna dikkati çekilen iddianamede, adı geçen 41 avukatın, duruşma salonunu terk etmek suretiyle müdafilik görevlerini yerine getirmeyerek, yargılamanın sürüncemede kalmasına sebebiyet vermek suretiyle görevi kötüye kullanma' suçunu işledikleri ifade edildi. 41 avukatın 6 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler