Malmstrom'dan açıklama

İsveç'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Cecilia Malmstrom, Türkiye'nin, Kıbrıs dahil Avrupa Birliği'ne üye tüm ülkelerle ikili ilişkilerini normalleştirmesi ve tüm üye ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 19.09.2009 - 10:07
Abone Ol google-news

İsveç'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Cecilia Malmstrom, Avrupa Parlamentosu'nda, Türkiye'nin, Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi ve enerji faslının açılmasıyla ilgili Yunanistan'ın Avrupa Milletvekili Nicolaos Hountis'in sorularını yanıtladı.

Cecilia Malmstrom, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerinden sorumlu olduğunun altını çizerek, "Bunun Birleşmiş Milletler tarafından sağlandığını ve Türkiye'nin üyeliği için çok önemli olduğunu" kaydetti.

Malmstrom, "Türkiye'nin Kıbrıs dahil tüm Avrupa Birliği üyeleriyle ilişkilerini normalleştirmesini ve doğal olarak tüm üye ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermesi gerektiğini defalarca belirttik" dedi.

Malmstrom, Ankara Protokolü'yle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin protokolü ayrım yapmadan tam olarak uygulaması gerektiğini, konunun Türkiye-AB Konseyi'nin Mayıs ve Temmuz ayındaki toplantılarında ele alındığını söyledi.

Yunan milletvekilinin, 'Konsey'in, Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgedeki haklarını Türkiye'nin tanıması için ne gibi tedbirler alacağı' sorusuna Malmstrom, Avrupa Birliği başkanlığının gelişmeleri izlediğini Türkiye'yle her temasta, iyi komşuluk ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu belirttiklerini bildirdi. Cecilia Malmstrom, "Ümit ederim gelecekte bu tür olaylardan kaçınılır" şeklinde konuştu.

İsveçli bakan, müzakere edilmekte olan Enerji Faslıyla ilgili olarak da, görüşmelerin sonucunu önceden öngörmek için çok erken olduğunu, bu prosedürdeki her adımda konseyin ittifakının gerektiğini duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler