Maratonda ‘Atatürk’ rüzgârı

Maraton İstanbul’un bir geleneğidir kasım aylarında. Binler, on binler, yüz binler, bir kıtadan ötekine geçerler bu mevsimde topluca. Hele hava iyiyse, güneş doğudan sıcak yüzünü gösteriyorsa değmeyin keyfimize...

Yayınlanma: 03.11.2019 - 22:26
Maratonda ‘Atatürk’ rüzgârı
Abone Ol google-news

Evet, dün Vodafone İstanbul Maratonu 41. yaşını kutladı; hem de ne kutlama. “41 kere maşallah” dedirtecek cinsten bir koşu paydaşıydık dün İstanbullular olarak.

Çünkü maraton tarihinde belki de ilk kez ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sesi eşliğinde koştu yüz binler. Çıkış noktalarındaki dev hoparlörlerden yansıyan Atatürk’ün Cumhuriyet Bayramı konuşması, kimine sevinç gözyaşı döktürdü kiminin göğsünü kabarttı ama gayrısız herkes, ulu önderin konuşmasının son sözcüklerini hep bir ağızdan okudu: “Ne mutlu Türküm diyene...” 

İNSAN SELİ

İzmir Marşı, 10. Yıl Marşı da ayrı bir renkti 41. Vodafone İstanbul Maratonu için; özellikle de “Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa” nakaratı yok mu; coşturdu da coşturdu on binleri. Bu önemli vurguyu İstanbul’un “yeni” Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu mu düşünmüştü, yoksa yarışın organizatörü Spor İstanbul’un “koşucu” kökenli Genel Müdürü Renay Onur mu bilinmez, uzun yıllar sonra insanlar mutlu bir şekilde döndü evlerine...

7’den 70’e herkes köprüye koşmuştu sabah erken saatlerinde; yarışın organizatörleri, “120 bin civarı” dese de güneşi gören koşuya bir yerinden müdahil olunca, emektar Boğaziçi Köprüsü insan seline döndü. Maratoncular, 15 kilometre koşan atletizm tutkunları ve yarı yürüyüp yarı duran, ara sıra da depar atan ‘çoğunluk’; hemen herkes mutluydu. Kimi selfi çekip anı ölümsüzleştirdi kimi “ölümlü dünyada Boğaz’da keyif yapayım” diyerek yanındaki termosundan bardağa döktüğü çayı yudumladı, 6 aylık kızıyla iki kıtayı arşınlayan a vardı. Köprünün tam ortasındaki DJ kabini de bu yıla özgü bir yenilikti.

ORTAK NOKTA İYİLİK

Ve bu on binlerin ortak bir noktası vardı; “iyilik...” Herkes kesesi izin verdiği ölçüde bir yerlere destek olmuştu. Adım Adım’ın rakamlarına göre 14 bine yakın kişi, “Çocuklar İçin Koş” kampanyasına gönüllü olarak katılıp 12 milyonu aşkın bir para biriktirirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “eğitim aşkına”, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne; CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Spor Kurulu Başkanı Yıldırım Kaya, “30 dakika yürü, 30 dakika oku” kampanyasına; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu; Omurilik Felçlileri Derneği’ne, ünlü futbolcu Gökhan İnler de sokak hayvalarına destek için maratondaydı. Alikef Vakfı da yine insanların içini cızetti, Ali İsmail baskılı tişörtleriyle. Ayrı ayrı verilen maraton, 15 kilometre ve halk koşusu startları sonrası İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentin araç plakası 34’ü temsil eden göğüs numarasıyla halk koşusuna katılırken Altunizade’den köprü çıkışına dek yurttaşlarla koştu. Gençlik Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da start sonrası, milli sporlar  İbrahim Çolak, Ahmet Önder (cimnastik), Cenk İldem (güreş), Yasmani Copello (atlet) ile halk koşusuna katıldı. 

BAŞKANLAR YARIŞTA

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı 1907, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da 1903 göğüs numalarını tercih etmişti. Yarışa katılan belediye başkanları arasında Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’yle Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, hızlı tempolarıyla atletlere taş çıkarttı. 

“İstanbul Senin Durma Koş” sloganıyla koşulan maratonda; 58’i elit, 106 ülkeden 37 bin çipli (elektronik takip sistemi) sporcu yer alırken kürsüdeki “Afrikalı” hegemonyası yine değişmedi; kadınlarda ve erkeklerde Kenya-Etiyopya ortaklığı madalyalara ambargo koydu. 

‘BOĞAZ’DA YETKİ İBB’NİNDİR. NOKTA!’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu start öncesi yaptığı konuşmada, köprü girişini dolduran on binlerce sporcuyu, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kadro yok” diyerek selamladı. İmamoğlu’nun gündemdeki “İBB’nin elinden Boğaz’la ilgili bazı yetkilerin alınacağı” yönündeki tartışmaya da cevabı “Boğaz ve çevresinin yetkisi tümüyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nindir. Nokta!” oldu.

ALİKEV VAKFI MARATONDA

Gezi Direnişi sırasında 19 yaşında katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın yarım kalan düşlerini hayata geçirmek üzere kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı da, 41’inci Vodafone İstanbul Maratonu’nda yerini aldı. İBB Başkanı İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu da ALİKEV tişörtü giyip Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz ile birlikte koştu.  

İŞTE SONUÇLAR

Maraton (Erkekler):

1. D. Kipkore Kibet (Kenya/2.09.44-parkur rekoru), 2. Y. Atnafu Zerihun (Etiyopya/2.09.57), 3. P. Kwemoi Ndorobo (Kenya/2.10.09), 6. Polat Kemboi Arıkan (Türkiye/2.12.57).


Kadınlar:

1. Hirut Tibebu (Etiyopya/2.23.40), 2. Tigist Abayechew (Etiyopya/2.24.15),  3. Maurine Chepkemoi (Kenya/2.24.16), 8. B. Nur Koku (Türkiye).

15 km. (Erkekler):

1. Mathew Kimeli (Kenya/43.40), 2. Haymanot Alew (Etiyopya/44,00), 3. Aras Kaya (Türkiye/44.03).

Kadınlar:

1. Tsigie Gebreselama (Etiyopya/49.42), 2. Relin Meringor (Kenya/49.48), 3. D. Jeptoo Kimeli (Kenya/50.31).

Tekerlekli sandalye (Erkekler):

1. Birol Kamar (2.40.42);

Kadınlar:

1. Nurşah Usta (3.21.08).


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler