MB, dolara doğrudan müdahale etti!

Merkez Bankası, dövize yaklaşık 5,5 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan müdahale etti. Banka, dolardaki hareketliliğe doğrudan müdahalede bulunup dolar sattı.

Yayınlanma: 18.10.2011 - 13:50
Abone Ol google-news

İstanbul serbest piyasada dolar Merkez Bankası'nın 1 milyar 350 milyon dolarlık satım ihalesinin ardından geriledi.

İstanbul serbest piyasada güne 1,8660 liradan başlayan dolar Merkez Bankası'nın açtığı ve 750 milyon dolarlık satış yaptığı ihalenin ardından değer kaybetti.

Serbest piyasada şu dakikalarda 1,8510 liradan alınan dolar, 1,8530 liradan satılıyor.
Bankalar arası piyasa dolar kotasyonları ise alışta en düşük 1,8450 lira, en yüksek 1,8520 lira, satışta en düşük 1,8540 lira, en yüksek 1,8620 lira seviyesinde işlem görüyor.


5,5 yıl sonra ilk kez

TCMB, dövize en son 26 Haziran 2006 tarihinde satış yönünde müdahale etmiş ve o tarihte 848 milyon dolar tutarında döviz satmıştı.

Banka 23 Haziran 2006'da 763 milyon dolar, 13 Haziran 2006'da da 494 milyon dolar satmış, böylece 2006 Haziranında yapılan toplam satış 2 milyar 105 milyon dolara ulaşmıştı.

Merkez Bankası 2002 yılının Temmuz ayında 3 milyon dolar, aynı yılın Aralık ayında ise 9 milyon dolar satmıştı. 2004 yılınının 11 Mayısında da banka 9 milyon dolarlık satış gerçekleştirmişti.

 

"Sağlıksız fiyat oluşumu nedeniyle müdahale ettik"

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinden piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi. Merkez açıklamasında yarın da yüksek tutarlı döviz satım ihalesi açılabileceği yönünde uyarıda bulunuldu.

 

''Merkez Bankası, sonuç itibariyle hızlı çıkışları dengelemeye, engel olmaya çalışıyor''

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Merkez Bankası'nın dolara müdahale ile hızlı çıkışları dengelemeye, engel olmaya çalıştığını söyledi. Belirsizliklerin azalmasının yurt dışında önemli olacağının altını çizen Dağdeviren, ancak şu anda yurt dışı piyasaların kırılgan olması, Türkiye'nin hızlı büyümesinin yarattığı finansal ihtiyaç gibi unsurların beklenti açısından baskı oluşturan unsurlar olduğunu ifade etti.

 

''Bence gelen teklifleri değerlendirerek fiyat hareketlerine bakıyor"

İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölüm Müdürü İzlem Erdem, Merkez Bankası'nın dolara müdahale ile teklifleri değerlendirerek fiyat hareketlerine baktığını, dolayısıyla ne kadarı spekülatif, ne kadarı gerçek talep bunu algılamaya çalıştığını bildirdi. Erdem, Merkez Bankası'nın bugünkü müdahalesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın banka ekonomistleriyle son gerçekleştirdiği toplantıda bundan sonra mesaj vermektense, doğrudan hareketlerinin görüleceği yönünde mesaj verdiğini, burada da esas faktörün spekülatif hareket olup olmadığına baktığını düşündüğünü söyledi.

Şu ana kadar daha önceki döviz satım ihalelerinde tutarı yüksek belirleyip, o tutarda satışın gerçekleşmediğini hatırlatan Erdem, ''1.350'lik ihale açıyor, bugün mesela maksimum 750'yi gördük. Orada bence gelen teklifleri değerlendirerek fiyat hareketlerine bakıyor. Dolayısıyla ne kadarı spekülatif, ne kadarı gerçek talep bunu algılamaya çalışıyor. Yaptığı son açıklamalarda da zaten 'spekülatif hareketin varlığının farkına vardık, dolayısıyla da bu anlamda önlem alıyoruz' diyor'' şeklinde konuştu.

Eğer spekülatif hareketse bu müdahalenin etkili olacağını ifade eden Erdem, onun dışındakilerin zaten dış piyasalardaki oynaklıktan kaynaklandığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler