MEB'den "Tutuklu ve hükümlü öğrenciler" için genelde

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bakanlığa bağlı ilköğretim ve ortaöğretimde öğrenim görmekteyken çeşitli nedenlerle tutuklanan veya hüküm giyen öğrencilerin eğitim haklarından mahrum kalmamaları için genelge yayınladı.

MEB'den
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.03.2010 - 09:09

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün 26 Mart'ta yayınladığı "Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler" konulu genelgeye göre, bu durumda olan öğrencilerin isim ve okul bilgileri, ceza infaz kurumu müdürlüklerince en geç 5 iş günü içinde öğrencinin kayıtlı olduğu okulun bağlı bulunduğu il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek.

İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri de öğrencilerin isimlerini kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine iletecek.

Okul müdürlükleri ise, öğrencinin kimlik bilgileriyle öğrenim durumunun yer aldığı bir form doldurarak, öğrencinin tutuklu veya hükümlü olduğu ceza infaz kurumu müdürlüğüne gönderecek. Öğrencinin bir başka okula naklen gitmiş olması durumunda, konu öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilecek ve ceza infaz kurumu müdürlükleri bilgilendirilecek. Öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesi halinde ise, form doldurulmayacak ancak ceza infaz kurumu müdürlüğüne bilgi verilecek.
 

Cezada geçen süre özürlü devamsızlık sayılacak

Genelgeye göre, tutuklu veya hükümlü ortaöğretim öğrencilerinin yönetmelik hükümlerine göre devam-devamsızlık takipleri yapılacak. Öğrenciler, serbest bırakıldığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde özür belgelerini okul yönetimine bildirmeleri halinde, kapalı ceza infaz kurumunda geçen hükümlülük süreleri özürlü devamsızlık olarak değerlendirilecek. Bu durumdan dolayı iki dönem notu oluşmayan öğrenciler, öğrenim hakkını kullanmamış sayılacaklar.
 

Tutukluluğu devam eden öğrencilere sorumlu ders sınavı

Tutuklu ve hükümlü olan ortaöğretimde kayıtlı öğrencilerden sorumlu dersi bulunanlarla ortalama yükseltme sınavına girecek olanların sınavları, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak kendi okullarında veya il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenecek okullarda yapılacak.

Ayrıca sınavların okullarda yapılmasının sakıncalı görülmesi halinde, gerekli ortam ve şartlar hazırlanarak sınavlar ceza infaz kurumlarında da yapılabilecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin uygulamalı meslek dersleri sınavları ise, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak okullarda yapılabilecek. İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri, ilgili mevzuata göre sınav komisyonları oluşturulmasını sağlayacak.
 

Sınav sonuçları

Sınavlar öğrencilerin kayıtlı olduğu okulun dışında gerçekleştirilirse sınav sonuçları, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince öğrencilerin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüklerine bildirilecek.

Ders yılı içinde devamsızlık sebebiyle başarısız duruma düşmemiş ve iki dönem notu/puanı bulunması kaydıyla, tutuklanan öğrencilerden isteyenler, ders kesiminden 5 iş günü sonra yapılacak olan ortalama yükseltme sınavına girebilecek.

Bu öğrencilerin ortalama yükseltme sınavına girme talepleri ve sınava girecekleri dersler, sınav döneminin başlamasından en az 5 iş günü öncesine kadar tutuklu bulundukları ceza infaz kurumu müdürlüklerince il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek. Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavı dönemlerine ait sınav programları, okul müdürlüklerince öğrencinin bulunduğu ceza infaz kurumu müdürlüklerine gönderilecek.
 

Nakillerde kolaylık sağlanacak

Tutukluyken serbest bırakılan veya tutuksuz yargılanmaları devam eden öğrencilerden isteyenlerin, özel yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla, nakillerinin gerçekleştirilmesinde gerekli kolaylık sağlanacak. Çocuk eğitimevlerinde barındırılan öğrencilerden, okulunun değiştirilmesi gerektiği kurum müdürlüğünce bildirilenlerin, yine özel yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla, nakilleri gerçekleştirilecek. Tutukluyken hüküm giyerek çocuk eğitim merkezlerine nakledilen öğrencilerin durumları en geç 5 iş günü içinde okullarına bildirilecek.

Topluma kazandıırlmaları için rehberlik hizmeti verielcek

Okullarına geri dönen öğrencilerin topluma kazandırılmaları ve yaşadığı olayların olumsuz etkilerinden kurtularak okuluna ve çevreye uyum sağlamaları için gerekli rehberlik hizmetinin verilmesi için her türlü tedbir alınacak.

Çocuk eğitimevlerinden tahliye olan ve daha önce Bakanlığa bağlı okullarda parasız yatılı olarak barınan öğrencilerden isteyenlerin, milli eğitim müdürlüklerince kontenjanı uygun olan pansiyonlu okullara yerleştirilerek parasız yatılı olarak öğrenimlerini sürdürmeleri sağlanabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon