Meclis eşleri ‘boşatacak’ mı?

AKP, CHP, MHP ve HDP’nin verdiği artan boşanmalarla ilgili soru önergeleri sonucunda dün mecliste Boşanma Araştırma Komisyonu kuruldu.

Yayınlanma: 12.12.2015 - 13:14
Abone Ol google-news

Damla YUR/Cumhuriyet

Kurulmasına dün karar verilen Boşanma Araştırma Komisyonu için AKP ve MHP’nin verdiği soru önergelerinde “ailenin korunması”, CHP’nin önergesinde ise hem ‘ailenin korunması’ hem de ‘kadınların yaşaması’ vurgusu yapıldı. HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun sunduğu önergede ise “Sorun boşanma oranları değil öldürülmeleri” ifadesi yer aldı.

AKP, CHP, MHP ve HDP’nin verdiği artan boşanmalarla ilgili soru önergeleri sonucunda dün mecliste Boşanma Araştırma Komisyonu kuruldu. AKP Rize Milletvekili Hasan Karal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboyu’nun verdiği 4 ayrı önerge mecliste görüşüldü. Görüşmeler sonucu uzlaşma sağlanamasa da komisyon kurulmasına karar verildi. Edinilen bilgiye göre komisyonda AKP’den 10, CHP’den 4, HDP’den 2, MHP’den de 1 milletvekili ile 17 kişilik komisyon kurulması bekleniyor.

Uzlaşma sağlanamıyor  
Komisyonun en dikkat çekici noktası AKP ve MHP’nin soru önergelerinde soruna ‘ailenin korunması’, CHP’nin ise ‘ailenin korunması’ ve ‘kadınların yaşaması’, HDP’nin ise ‘kadınların öldürülmemesi’ olarak bakması sebebiyle uzlaşma sağlanamaması. O önergelerden dikkat çeken kısımlar şöyle: 

AKP: “Aile yapısını yaralamaktadır”
“Boşanma hadiseleri kişisel ve ailevi problemler olmaktan öte toplumun genelini ilgilendiren sonuçlar doğurmakta ve toplumumuzun aile yapısını derinden yaralamaktadır.”

MHP: “Çocuklarımızın mağduriyeti”
“Pek çok ailenin yıkımına yol açan, gelecek nesillerimiz olan çocuklarımızın mağduriyetlerine neden olan boşanma hadiselerinin sebeplerinin araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.” 

CHP: “Boşanma da şiddet de var”

“Yaklaşık her beş evlilikten birinin boşanma ile sonuçlandığı, kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığı, son on yılda 25 binden fazla kişinin intihar ederek can verdiği, Türkiye’de sağlıklı birey ve ailenin yetiştiğini öne süremeyiz. Yaklaşık her beş evlilikten biri boşanmayla sonuçlanmaktadır. Türkiye’de toplumun aile yapısı ve sosyal dokusunu bozan unsurların tespit edilerek Meclis Araştırması açılması elzemdir.”

HDP: “Türkiye boşanma sıralamasında 27’nci”

“Türkiye, boşanma oranları bakımından OECD ülkeleri arasında 27.sırada yer almaktadır. Aslında Türkiye’deki sorun, boşanma oranlarının yükselmesi değil; taciz ve kötü muamele içeren evlilikler içindeki kadınların boşanmak istediklerinde eşleri ve aileleri tarafından baskıya ve şiddete maruz kalmaları ve maalesef öldürülmeleridir.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler