Meclis'te sinirler gerildi, küfürler havada uçuştu

Terör gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda sinirler gerildi, milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü, küfürler havada uçuştu. Genel Kurul Salonunda "köstebek", "Sus lan", "terbiyesiz", "şerefsizler" sesleri yükseldi.

Yayınlanma: 20.10.2011 - 08:39
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu terörle ilgili Genel Görüşme öncesi ön görüşme için saat 14.00'te toplandı. AKP, CHP, MHP ve BDP'nin verdiği genel görüşme önergelerinin birleştirilerek görüşülmesi kabul edildi. Ancak CHP ve MHP kapalı oturum yapılmasına karşı çıktı. Bu arada CHP sıralarından "Köstebek nerede" sesleri yükseldi.
 

'Başbakan nerede' sesleri

Genel görüşmenin ön görüşmesinin kapalı yapılmasına karşı çıkan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, görüşmelerin açık yapılmasını istedi. Oturumun açık yapılmasını talep eden CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, "Başbakan burada yok. Türkiye kan ağlıyor Sayın Başbakan nerede? Sayın Başbakan bilgi vermeli, Meclis'i ciddiye almalı. Hükümet burada kapalı oturum yaptığında yeni bilgiler yapacaksa kapalı oturum olur ama milletimiz yasak savma işlerden, 'kanı yerde kalmayacak' söylemlerini duymak istemiyor. Eğer burada konuşulanlar özel temsilci aracılığıyla Oslo'dan Kandil'e ulaştırılacaksa bunu milletimiz de duysun, neden 10 yıl bekleyelim. İsrail bir askeri için bin Filistinliyi serbest bırakıyorsa bu memleketin 25 tane gariban çocuğunu al bayraklarla toprağa gömerken parlamento burada olmalıdır. Herkes şunu bilsin ki Beşir Atalay'ı o kürsüden konuşturmayacaktır" dedi.
 

Salonda tansiyon yükseldi, vekiller sıra kapaklarına vurdu

İnce'nin bu sözleri tansiyonu yükseltti. AKP milletvekilleri sıralara vurarak tepki gösterdi. CHP sıralarından ise alkışla karşılık geldi. İnce'nin konuşmasının ardından AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli söz aldı. Canikli kapalı oturum istedi. Canikli konuşurken CHP sıralarından "Başbakan nerede" sesleri yükseldi. İnce'nin "Milletten gizleyecek bir şeyimiz yok, Başbakan nerede" şeklinde sözleri salonda tansiyonu yükseltti. AKP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Bu arada CHP'li İnce "Başbakan buraya gelecek" diye yüksek sesle bağırdı. İnce, "Sorumluluk Başbakan'ındır. Başbakan gelecek bu Meclis'e hesap verecek. Millet her şeyi duysun" deyince AKP'li milletvekilleri ayağa kalktı. Tartışmalar üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.

Sakık, İnce'nin üzerine yürüdü

Arada da tartışmalar devam etti. CHP ve BDP'liler arasında karşılıklı ağız dalaşı yaşandı. BDP'li Sırrı Sakık, "Otur yerine burayı şov yerine dönüştürmeyin" diyerek ayağa kalkıp CHP ve MHP'li vekillere tepki gösterdi. CHP'li Ahmet Toptaş da ayağa kalkarak, BDP sıralarına doğru hareket etti. Ancak yanındaki milletvekili arkadaşları tarafından engellendi. BDP'li Sakık, tartıştığı CHP'li milletvekillerini dışarı çağırdı, CHP'li İnce'nin üzerine yürüdü. Ancak tartışmanın kavgaya dönüşmemesini Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk engelledi. Daha sonra salonda "Sus lan", Terbiyesiz", "Şerefsizler" sesleri duyuldu.
 

AKP-CHP'li vekiller birbirinin üzerine yürüdü

Verilen arada da tansiyon düşmezken AKP ve CHP'li milletvekilleri de birbirlerinin üzerine yürüdü. Ancak araya giren vekiller tartışmanın büyümesini engelledi. Verilen aradan sonra kapalı oturuma geçildi.
 

Kılıçdaroğlu Genel Kurul'da

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmeleri genel kurul salonundan takip etti. MHP lideri Devlet Bahçeli Meclis'e gelmedi. Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Ömer Dinçer, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yer aldı. Terörle ilgili genel görüşme 26 Ekim Çarşamba günü saat 14.00'de yapılacak.


Basın izleyemeyecek

Genel Kurul'da verilecek önergeyle terör konusunda kapalı oturum yapılması istenecek. Kapalı oturum önergesi verilince, kapalı oturumda bulunabilecek şahıslar dışında herkes, toplantı salonundan çıkarılacak. Salon boşaldıktan sonra kapalı oturum önergesinin gerekçesi dinlenecek. Bu gerekçe hükümet adına Başbakan veya bir bakan veya siyasi parti grubu sözcüsü veya önergedeki birinci imza sahibi milletvekili yahut onun göstereceği bir diğer imza sahibi milletvekili tarafından açıklanacak. Genel Kurul işaret oyuyla karar verecek.

Kapalı oturum görüşmelerinin tutanakları kâtip üyelerce tutulacak. Ancak, Genel Kurul uygun görürse, yeminli stenolar bu görevi yerine getirebilecek. Bakanlar ve dinleyici olarak Cumhurbaşkanı kapalı oturumlarda bulunabilecek.
 

Devlet sırrı olarak saklanacak

Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamayacak, bunlar devlet sırrı olarak saklanacak. Kapalı oturumu gerektirmiş olan sebep ortadan kalkınca, Başkan, açık oturuma geçilmesini teklif edecek. Genel Kurul işaret oyuyla karar verecek.
Bu arada Genel Kurul Salonu'na bitişik bulunan basın odaları boşaltılarak kapıları kitlenecek. Meclis Televizyonu kapalı oturum sonuna kadar Genel Kurul'dan yayın yapmayacak.

Kapalı oturum tutanakları

Kapalı oturum tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturum akdedilerek eski tutanak özeti okunacak. Özetle birlikte tutanak bir zarfa konarak hazır bulunan kâtip üyeler tarafından hemen mumla mühürlenecek ve Meclis arşivine verilecek. Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabilecek. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler