Mehmet Aksoy: Hukuk için umut kırıntısı

AYM, Erdoğan’ın ‘ucube’ diyerek yıktırdığı heykeli yapan sanatçı Aksoy’a ifade özgürlüğü ihlal edildiği gerekçesiyle 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Aksoy, Erdoğan’ın ve AKP’nin bundan ders çıkarması gerektiğini vurgulayarak “Bugün çok mutluyum” dedi.

Yayınlanma: 26.11.2019 - 00:00
Mehmet Aksoy: Hukuk için umut kırıntısı
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi, heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından Kars’ta yapılan ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ucube” diyerek kaldırılmasını istediği için yok edilen heykel hakkında “hak ihlali” dedi. AYM, Erdoğan’ın “ucube” diyerek yıktırdığı heykeli yapan sanatçı Aksoy’a ifade özgürlüğü ihlal edildiği gerekçesiyle 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. 

Konuyla ilgili konuştuğumuz Aksoy, Erdoğan’ın ve AKP’nin bundan ders çıkarması gerektiğini vurgulayarak “Bugün çok mutluyum. Heykeli tekrar eski yerine dikmek isterim. Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile nasıl yaparız diye konuşmak gerekli. Çünkü heykelin olduğu yer, Milli Emlak’a ait. Bundan sonra hükümet, bakanlık ne der bilemiyorum. Bütün bu gelişen olaylar 2011’den bu yana bir ders olmalı. Hem Cumhurbaşkanı, hem de AKP bu olaydan ders almalılar. Bu heykel yıktırıldı, kime faydası oldu? Hiç kimseye! Sanatsal, kültürel imajımız bozuldu. Heykelleri topa tutan Taliban gibi görüldük resmen. Önce ayağını kırıp yok ettiler; parçaladılar. Parçaları bir tarlada duruyordu, durumları nedir bilmiyorum. Ama ben bu heykeli ayağa kaldırabilirim. Bizim ülke olarak barışa ne kadar ihtiyacımız var bu dönemde. Cumhurbaşkanı da duysun ve bu heykel ayağa kaldırılsın. Biz bu heykeli tekrar dikelim ve bütün dünya bunu görsün” dedi. Her gün televizyonu açtığında şehit haberleriye karşılaştığını söyleyen Aksoy, “Bir bölgeye, belki sınıra heykel dikildiğinde Türkiye’nin barış iradesi de ortaya çıkar. Heykel diye küçümsenmesin” vurgusunu yaptı. 

‘HAKKIMI SAVUNDUM’

Hakkını ve ifade özgürlüğünü savunduğunun altını çizen sanatçı, “Bu karar bize şunu gösterdi, bir kişi ‘yıkılsın’ dedi diye bir sanat eseri yıkılamaz.  Kim olursak olalım, kanunlara saygılı olmalıyız. Cumhurbaşkanı’nın yıktırdığı heykeli bugün Anayasa Mahkemesi akladı. Sanata daha saygılı olmak, hatta korumak gerekir. Bu biçimde demokrasi olmaz. Hukuk adına bir umut kırıntısı bu karar beni çok sevindirdi” dedi. 

Hatırlayalım, 2006 yılında dönemin AKP’li Kars Belediyesi’nin kararı doğrultusunda Heykeltıraş Mehmet Aksoy, kenti kuşbakışı gören Üçler Tepesi’ne “İnsanlık Anıtı” heykelini yaptı. 2011’de Kars’a gelen Başbakan Erdoğan, heykele “ucube” tanımlaması yaptı ve yıkılması talimatını verdi. Alınan yıkım kararına karşı İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak Bölge İdare Mahkemesi bu kararı kaldırdı ve heykel 272 bin liraya ihale edilen işlem sonucunda yıkıldı. Yıkıma karşı yargı yolunun tükenmesi üzerine heykeltıraş Aksoy, 2014’te  Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek mahkeme, başvuruyu 5 yıl sonra gündemine aldı ve Aksoy’un ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle kendisine tazminat ödenmesine karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler