Mehmet Pesen sergisinde son iki gün

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi'nde Mehmet Pesen'in 1944'ten günümüze ortaya koyduğu yaklaşık 200 eserinin yer aldığı retrospektif sergi 14 Nisan Cumartesi günü sona eriyor.

Yayınlanma: 13.04.2012 - 12:35
Abone Ol google-news

Görkemli sergi sanatçının uzun verimli yaratı sürecini nakış, yarı soyut, figüratif ve çağdaş minyatür dönemi eserlerinden örneklerle tanıtıyor.
 
1923 yılında İstanbul’da doğan sanatçı, 1947 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA) Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden on arkadaşıyla “10’lar Grubu” nu kurdu. Mehmet Pesen, sanat hayatının ilk yıllarından beri oyunları, davulu, zurnası, ozanları, düğünleri, kümesleriyle halk kültür ve yaşamına resimlerinde büyük yer verdi.  Konularını işlerken yağlıboya, akrelik yanında hocası Eyüboğlu gibi kum da kullandı.
 
İlk kişisel sergisini 1957’de açan sanatçı, 1970’lerin sonlarında Batı Resmi’nden devşirdiği derinlik ögesini katarak kendi tarzını yarattığı minyatürde karar kılarak onlarca yapıt üretti. Bunların içinde konu olarak  “Gelin” odaklı köy düğünleri başı çekerken daha sonraki zamanlarda Anadolu’nun çeşitli kentleri, bölgeleri, özellikle de İstanbul kompozisyonları eserlerinin konusunu oluşturdu. Sergide yer alan 1985’te yaptığı “Kaş Kaş” adlı sokak tablosunda kendi ve ailesi de küçük figürler halinde yer alıyor.
 
1984’de  Pesen’in yapıtlarından ikisi UNICEF kartpostallarına basılmak üzere seçildi. Türkiye için bir ilk olan bu başarının ardından sanatçı 1986’da, yine UNICEF ile Strasbourg Akademisi’nin birlikte düzenledikleri Uluslararası Kartpostal Yaratımları Yarışması’nda otuz dört ülkeden altı yüz yapıt arasında “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” adlı yapıtıyla Büyük Ödül’ün sahibi oldu. Bu yapıt, 1981 yılında yaptığı aynı adlı eserin küçük boyu olarak yeniden yaratılmıştır. Bütün bu minyatür tadındaki resimlerin orjinalleri de sergide yer alıyor.
 
Sanatçı, 2000’li yılların başında geçirdiği rahatsızlık sonrası başladığı halk kültürümüzde önemli bir yeri olan nazar boncuklu figüratif ve yarı soyut resimler yapmayı uzun süre sürdürdü. Bu resimlerde kümes hayvanlarından horoz, hindi ve boncuk ana figürler oldu.
 
2011 yılında damar ve felç hastalığının ilerlemesi nedeniyle 14 Temmuz’dan itibaren bedeninin neredeyse tümü kullanılamaz hale gelince yatak bağımlısı oldu, sanatsal üretimine son vermek zorunda kaldı. İş Sanat 200 eserini sergileyerek Mehmet Pesen’i hasta yatağında mutlu etti.
 
Dört farklı akım, iki yüz yapıt, bir ressam: Mehmet Pesen adlı retrospektif sergi sanatçının 58 yıllık sanat tarihini durmaksızın ürettiği 200 eseri üzerinden anlatıyor. Bu eserler arasında; “Siyah Kelebekler”, “Çaydaçıra”, “Aşık Veysel”, “Sıra sıra kuşlar”, “Kurtuluş Savaşı Destanı” adlı tabloları ve her aşaması kendi elinden çıkan özgün baskıları da bulunuyor.

Dört farklı akım, iki yüz yapıt, bir ressam: Mehmet Pesen adlı 2 Mart – Nisan Retrospektif sergiye kısa bir belgesel film ve Aydın Pesen ve Neslihan Uçar tarafından hazırlanan kapsamlı sergi kitabı eşlik ediyor.
 
issanat.com.tr
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler