Memurlara ‘kameralı’ takip

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çalışanların odalarına kamera-kayıt sistemi kurdu. Çalışanlar ayağa kalktı.

Yayınlanma: 11.12.2013 - 06:03
Abone Ol google-news

Kamu kurumlarında çalışanların tepki gösterdikleri uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, taşra teşkilatında personelin çalıştığı odalara kamera-kayıt sistemi kurmaya başladı. Personel ayağa kalktı. Başbakanlık genelgesine dikkat çeken sendika da uygulamadan vazgeçilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş imzasıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilen yazıda, bakanlığın taşra birimlerinde görev yapan personelin hareketlerinin takip edilmesi ve her an izlenebilmesi amacıyla odalarına monitör yerleştirildiği, kamera kayıt sistemi kurulduğu belirtildi.

Özellikle kadın personel ve çalışma barışı açısından bu uygulamanın doğuracağı sıkıntılara dikkate çeken Yokuş, bu konudaki Başbakanlık genelgesini anımsattı.

Yokuş, 30 Ocak 2010 tarih ve 27478 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık genelgesinin 5. maddesinde, “Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet yürütülen mahallerin kamera ile izlenmesi uygulamaları gözden geçirilecek. Zorunlu güvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gerçekleştirme amacı dışında insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı bir şekilde kamu görevlilerinin izlenmesine imkân veren uygulamaların tespiti durumunda bunların önüne geçilecek, gerekli tedbirler alınacaktır” hükmüne yer verildiğine işaret etti.

 ‘Ancak bina girişlerine olabilir’

Binaların girişlerine güvenlik amacıyla yerleştirilenler dışında çalışanların görev alanlarına ve odalarına kamera yerleştirilemeyeceğine vurgu yapan Yokuş, bunun insan haklarına aykırı olduğunu ve kişi mahremiyetini ihlal ettiğini belirtti. Bu kapsamda genelge hükümleri dikkate alınarak odalarda personelin izlenmesine olanak veren kamera sisteminin kaldırılmasını isteyen Yokuş, sonucun da kendilerine bildirilmesini talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler