Memurun kaybı aylık 240 lira

Enflasyondaki artış işçi ücretleri ve memur maaşlarındaki erimeyi hızlandırdı. Memurun kaybı iki katına çıkarken asgari ücretin en az 1205 lira olması istendi.

Yayınlanma: 04.11.2014 - 22:37
Abone Ol google-news

Artışa geçen enflasyon önce sabit gelirli çalışanları vurdu. Enflasyonla ortalama 2 bin 100 lira maaş alan memurun aylık kaybı 240 liraya kadar çıktı. Memur aldığı zammanı iki katını kaybetti. Yüksek enflasyon 891 lira alan asgari ücretliyi de zor durumda bıraktı. Hükümetle  asgari ücret pazarlığına oturacak olan işçi kesimi,artan enflasyona dikkat çekerek, en düşük ücretin en az 1205 lira olmasını istedi. Ekimde enflasyon yüzde 1.90 artışla 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yıllık enflasyon yüzde
8.96 olarak gerçekleşti. Bu yıl için öngörülen yüzde 5.3’lük enflasyon tahmini yüzde 9.4 olarak revize edilmişti. Toplusözleşme gereği  memurlara bu yıl için sadece seyyanen 123 lirazam yapıldı. Bunun memur maaşlarına yansıması yüzde 5.2 oldu. İlk altı aylık enflasyon yüzde 5.7 olarak gerçekleşirken temmuzdan itibaren memurlar enflasyon altında ücrete mahkûm oldu. Doğalgaza, elektriğe, suya yüzde 9 zam yapıldı. Gıda fiyatları son 9 ayda yüzde 11 artarken, et ve ekmek yüzde 11, ulaşım yüzde 20, meyve yüzde 38 zamlandı. Ailenin zorunlu harcamaları 9 ay içinde 363 lira yükseldi. Türk Büro- Sen’in verilerine göre, enflasyondaki artışın bu şekilde devam etmesi halinde yılsonu itibarıyla 2 bin 100 lira maaş alan ortalama memurun aylık kaybı 240 TL’ye kadar çıkacak. Türk Büro- Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamu çalışanlarının  ayıplarının telafisi için yüzde 12 ek zam yapılmasını istedi.

‘Asgari ücret 1205 lira olmalı’

Enflasyondaki yükseliş işçi ücretlerini de vurdu. Şu an asgari ücret 891 lira olarak uygulanıyor. 2015’te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere taraflar en geç aralık ayı başında masaya oturacak. Hükümet yıllık programında asgari ücrete yapılacak zammı yüzde 3+3 olarak öngördü. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na işçi kesimini temsilen katılacak olan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Başkanı Nazmi Irgat hükümetin geçmiş yıllarda da yıllık programda bu tür öngörülerde bulunduğunu belirterek, “Asgari ücrete kurul karar vereceğine göre neden önceden yüzde 3 diye açıklama yapılıyor? Kurulun saygınlığına gölge düşürülüyor. Gülünç bir rakam. Talihsizlik” dedi. Irgat, asgari ücretin en az ne kadar olması gerektiği sorusu üzerine ise, “Türk-İş’in rakamlarına göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 1205 lira. Asgari ücretin de en az bu kadar olması gerekiyor” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler