Merkel, Afganistan'dan çekilmek istiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, tüm yabancı askerlerin Afganistan'dan 2014 yılı sonunda birlikte çekilmesini desteklediklerini söyledi.

Yayınlanma: 04.05.2012 - 13:26
Abone Ol google-news

Başbakan Merkel bugün Berlin'deki başbakanlıkta NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü.

Merkel, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Fransa'daki başkanlık seçiminde François Hollande'ın seçimleri kazanması durumunda Fransa'nın Afganistan'daki askerlerini daha önce çekip çekmeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık, Afganistan'da birlikte bir misyona giriştiklerini ve düzenli bir şekilde birlikte bu ülkeden ayrılmaları gerektiğini söyledi.

Alman hükümetinin kendisini birliktelik ilkesine bağlı hissettiğini ifade eden Merkel, bu nedenle 2 hafta sonra Chicago'da düzenlenecek olan NATO zirvesinde de 2014 yılı sonuna kadar Afganistan'dan birlikte geri çekilinmesini savunacaklarını kaydetti.
Afganistan'ın 2014 yılından sonrası için de uluslararası topluluğa güvenebileceğini belirten Merkel, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin de 20 ve 21 Mayıs tarihlerinde Berlin'de olacağını belirtti.

Rasmussen de NATO'nun 2014 yılı sonunda Afganistan'dan geri çekilme planlarına bağlı kalınması gerektiğini söyledi.

Merkel ve Rasmussen, Rusya'nın, Avrupa'da yapılması planlanan füze savunma sistemiyle ilgili endişelerinin de yersiz olduğunu ifade etti.

Merkel, füze savunma sisteminin kesinlikle Rusya'ya karşı olmadığını belirterek, güven yaratıcı bir dizi önlemlerle Rusya'yı bu konuda ikna etmeye çalışacaklarını söyledi.
Rasmussen, Rusya'yı füze savunma sistemi konusunda birlikte çalışmaya davet ettiklerini hatırlatarak, "Füze savunma sistemimiz, Rusya'yı herhangi bir şekilde tehdit edebilecek şekilde planlanmamıştır. Siyasi açıdan da herhangi bir şekilde Rusya'ya saldırmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler