Merkel'den Erdoğan'a "Gezi" yanıtı

Almanya Başbakanı Angela Merkel Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimler sonrasında yeniden başbakanlık görevine gelmesi halinde Türkiye politikasının değişmeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 19.07.2013 - 11:05
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaz tatiline çıkmadan önce geleneksel olarak düzenlediği basınla sohbet toplantılarının 16.'sında, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkel bir soru üzerine, tekrar başbakan seçilmesi halinde Türkiye politikasının değişmeyeceğini belirterek, Türkiye'de yaşanan son Gezi Parkı olayları nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapmadığını, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin bu süreci yönettiğini hatırlattı. Merkel daha önceki açıklamasına atıfta bulunarak, ''Son olaylar nedeniyle şoke olduğumu söylemiştim. Türkiye'de insanların gösteri yapma hakkını kapsamlı bir şekilde kullanabilmelerini ümit ediyorum'' dedi.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin Mısır'da ordunun yönetime el koymasını Avrupa ülkelerinin "darbe" olarak nitelendirmemesini eleştirdiğini hatırlatması üzerine Merkel, bunu önemsemediğini belirtti.

Merkel, Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılmasını isteyerek Mısır'da bundan sonraki siyasi sürece toplumun tüm kesimlerinin katılması gerektiğini vurguladı.

Almanya Başbakanı, dinleme skandalı konusunda Prism ile ilgili çok fazla bir analiz yapamayacağını ve bu yöndeki sorulara fazla cevap veremeyeceğini belirterek, çalışma ve araştırmaların sürdüğünü vurguladı.

Merkel, ABD'nin Alman yasalarına riayet etmesini isterken ABD Başkanı Obama'nın kendilerine bu konuda inceleme yapılacağı sözü verdiğini kaydetti.

''Almanya'da Alman yasaları Avrupa'da da Avrupa yasaları geçerlidir'' diyen Merkel, Almanya ve Avrupa'da gücün hukukunun değil hukukun gücünün geçerli olduğunu ve herkesten bunu beklediğini dile getirdi.

Angela Merkel ayrıca ABD ile Almanya arasında 1968 yılında imzalanan ve Almanya'da ABD'nin dinleme yapmasına izin veren idari anlaşmanın kaldırılmasını da istedi.

Merkel ayrıca Tekonoloji Bakanlığı'nın bilgi teknolojileri konusunda yeni atılımlar yapacağını ve vatandaşların veri korunması konusunda daha fazla bilgi sahibi olacağını vurguladı.

 

'Bakanlarıma güvenim tam'

Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı (CDU) ve Başbakan Angela Merkel Almanya'daki istihbarat kurumlarının işini iyi yapamadıkları ve bakanların bu konudaki eskiklikleri olup olmadığının sorulması üzerine, ''Bakanlarıma olan güvenim tamdır. Hepsi işlerini en iyi şekilde yapıyorlar'' ifadesini kullandı.

Angela Merkel Almanya'daki vatandaşların özel verilerinin korunması hususunda internet sağlayıcılarının 3. ülkelere bilgi vermesi durumunda, AB'nin de bilgilendirilmesi için yeni bir proje hazırladıkları sözünü verdi.

Almanya'nın, ABD'nin sırlarını ifşa eden CIA eski çalışanı Snowden'e şükran borcu olup olmadığının sorulması üzerine ise Merkel yorum yapmaktan kaçınarak, ''Olayın ortaya çıkmasından sonra hükümet olarak bununla ilgileniyoruz. Benim için geçerli olan bu. Cevabım hiç hoşunuza gitse de gitmese de benim cevabım bu'' şeklinde konuştu.

ABD ile dostluklarına bir zarar gelmeyeceğini anlatan Merkel, Almanya'nın ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya'ya, Nazi döneminden kurtardıkları için şükran borcu olduğunu unutmamaları gerektiğini kaydetti.

Hükümetin iki Almanya'nın birleşmesinden sonraki en başarılı hükümet olduğunu savunan Merkel bu konuda eldeki verilerin bunu doğruladığını ifade etti.

Avrupa'daki ekonomik krizin tam anlamıyla atlatılmadığını belirten Merkel ancak Almanya'nın güçlü olduğunu ifade etti.

CDU'lu politkacı yoğunluğa rağmen nasıl dinlenebildiğinin sorulması üzerine de, ''Ben zaten çalışarak dinlenebilen birisiyim'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler