Mert Çağıl Türkay'dan 'Ara Öğün'
NOKS Bağımsız Sanat Alanı, Mert Çağıl Türkay'ın 'Ara Öğün' isimli ilk kişisel sergisi ile 2019 sezonunu açıyor.
Mert Çağıl Türkay’ın toplumsal cinsiyet pratiklerinin inşasını parodileştirici bir biçimde ortaya koyan fotoğraf ve video işlerinden oluşan 'Ara Öğün' sergisi 17 Şubat- 17 Mart 2019 tarihleri arasında NOKS Bağımsız Sanat Alanında izlenebilir.
Mert Çağıl Türkay, 23 Şubat 17:00'da sergiye gelenlere bir konuşma da yapacak. Küratörlüğünü Seçkin Tercan'ın yapacağı sergi, Cumartesi ve Pazar günleri ziyarete açık olacak.
ARA ÖĞÜN / SNACK
Ara Öğün kelime anlamı olarak günlük rutinin içinde yer almayan bir beslenme saatini ifade ettiği gibi olması gerekenin dışında bir zamanı ve eylemi de ifade eder. Alternatif, öznel bir eylemsellik içeren, anlamı belirsiz bir zaman dilimine taşıyan işleve de sahiptir. Belirlenmiş, düzenlenmiş ve hizaya sokulmuş öğünlerin dışında bağımsız bir kavramdır. Sergideki eserlerde de bu belirsizlikten yola çıkan, tahakküm kurmayan bir oluş şekli gözlemlenebilir. Otorite oluşturmayan bu oluş, bir queer eylem biçimidir. Ancak yine de bir belirteç işlevi üstlenmeden bunu yapar. Görüntüler ise kendi oluşları ile temsillerine devam eder. Ara öğün burada ve buraya özeldir. Sergide bedenin performansı kimliğin ifade edilişi ve fotografik kurgunun biçimine yapılan müdahaleler neticesinde queer bir eylem olarak düşünülebilir. İzlenen bedenler eril bir güç gösterisinden öte kendine özel varoluşu ortaya koyan bağımsız bir akış içindedir. Yüz yüze geldiğimiz beden ve uzuvlar dolaysız bir kanıt işlevine sahiptir. Buradaki etkinlik erkeksi bir form ya da doku şekillendirmek üzerine değildir. Aksine eril olanın üstlendiği kavramları kazımak ve üstünlük taslamayan bir olma haline kavuşturmaktır. Suni bir eril temsil barındıran ögeler aracılığıyla bir anlam bozuculuk işlevi üstlenen fotoğraflar bu bağlamda queer performatif bir görsellik taşır. Mert Çağıl Türkay’ın eserlerinde sıklıkla görülen eril beden, sosyal bağlamda kurulmuş olan tahakkümü yıkıma uğratmak ve dönüştürmek üzerinedir. Başkalaşımlar çıplak beden üzerine kurulmuş olan algıyı erotizmden uzaklaştırdığı gibi erillik üzerinden kurgulanmış olan erkeksi form içeriğini de yıkmayı amaçlar. Sanatçının eserlerindeki beden vurgusu çıplak olmanın ötesinde yalın bir tarafsızlık içindedir. Bu tarafsızlık hali Türkay’ın eserlerinde cinsiyet, ırk ve etnisite katmanlarını sanatçıya özel bir performansla barındırır. Sergide yer alan bedenler queer eyleme ortaklık sağlayan bireylerdir. Bu ortaklık bir uzlaşma düzlemi değil, aksine bireyin özel ve herhangi bir kimliğe dahil olmadan var olabilmesine imkan tanıyan hallerdir. Fotografik uzamda yer alan bedenler yeniden yeni bir tahakküm kurmak üzere bir imleme yolunda değildir. Queer olanı hem kapsayıcı hem de aktivist kılan akışkan bir oluş hali olarak sergide görebilmek mümkündür.
MERT ÇAĞIL TÜRKAY
1987, İstanbul doğumlu olan Mert Çağıl Tu¨rkay, lisans ve yu¨ksek lisans eğitimini Mimar Sinan Gu¨zel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölu¨mu¨’nde tamamlamıştır ve aynı kurumda sanatta yeterlik eğitimini su¨rdu¨rmektedir. “International PrintTriennial / Interfaces”, “Realm- Eyes On / Monat der fotografie Wien”, “Mamut Art Project”, “TÜYAP Sanat Fuarı”, “Aspects of Balkan Photography”, “Imago Mundi - Benetton Collection” gibi birçok ulusal ve uluslararası platformdaki sergilerde, mu¨zelerde ve atölye çalışmalarında yer almıştır. Fotoğraf, alternatif fotoğraf baskı teknikleri, enstalasyon ve video projeleri u¨retmektedir. Eserlerinde çoğunlukla farklılık politikası ve toplumsal cinsiyet vurgusu, beden-iktidar ilişkisi ve bedenin protesto amaçlı kullanımı göru¨lu¨r.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!