Metal fırtınada kazanan işçi oldu

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Serdaroğlu gelişmeyi, işçi sınıfının mücadelesinin önünü açacak çok önemli bir karar olarak niteledi.

Yayınlanma: 26.11.2015 - 03:39
Abone Ol google-news

Mayısta Bursa merkezli başlayan ve dalga dalga ülke geneline yayılan metal işçilerinin eylemlerinde mahkemeden ilk karar çıktı. Eylemlere katıldıkları için işverenin tazminatsız işten attığı işçiler açtıkları işe iade ve tazminat davalarını kazandı. Bursa’daki Renault ve TOFAŞ fabrikalarında toplu iş sözleşmesi ile belirlenen ücretleri protesto ederek Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden binlerce işçi mayısta iş bırakarak fabrikalarda grev başlatmış, ardından eylem Kocaeli, Ankara, Eskişehir ve İstanbul’daki fabrikalara da sıçramıştı.

Eylem gece gündüz günlerce devam etmiş, sonunda işverenler eylemleri durdurabilmek için işçilerin bazı taleplerini kabul etmek zorunda kalarak ücretlere ek zam yapılmıştı.



Ancak sonrasında eylemlere katılan işçiler işverenler tarafından tazminatsız olarak işten atıldı. Kocaeli’deki ENPAY fabrikasında da Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek eylemlere katılan, sonrasında da Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler önce fabrikadan polis zoruyla çıkarılmış ardından da işveren tarafından tazminatsız işten atılmıştı. Yaklaşık 800 işçinin çalıştığı fabrikada 240 işçinin işine son verildi. Birleşik Metalİş Sendikası’na üye işçiler gruplar halinde dava açtı. Kocaeli 3. İş Mahkemesi 55 işçinin açtığı ilk davada işçiler lehine karar verdi.

Sendikal tazminat

Mahkeme kararında, iş sözleşmesinin feshi yani işten çıkarma kararlarını iptal etti. İşçilerin işe iadesine karar veren mahkeme, işvereni “işçinin başvurusu, işverenin işe başlatmamasına bağlı olmaksızın” 1 yıllık ücret tutarında sendikal tazminata da mahkûm etti. Mahkeme, işçilere çalıştırılmadıkları 4 aylık süredeki ücretinin de ödenmesine hükmetti. Karara göre işçiye toplamda 16 aylık tazminat ödenecek. Ayrıca eğer işveren işçiyi işe başlatmazsa işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını da ödeyecek.

Mücadelenin önü açıldı

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu karar nedeniyle çok sevinçli olduklarını söyledi. Kararın çok önemli olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, şöyle devam etti:

“Karar emsal olacak. İşçilerin işten çıkartılması mahkeme tarafından kabul edilemez görüldü. Eylemlere katıldıkları için işten atılan bin 500 işçi bu karardan etkilenecek. Bu karara göre işçiler istediği gibi sendikal tercihlerini yapabilecek. Renault fabrikasında 4 bin işçi sendikamıza geçti. Diğer fabrikalarda da sendikamıza geçmek isteyen işçiler işten atılma baskıyla engelleniyordu. Karar işten atılma tehdidini de bir noktada engelleyebilecek bir karar. Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin önünü açacak bir karar.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler