MHP'ye ziyaretlerde gündem "Kürt açılımı"

Şeker Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arasında yapılan bayramlaşma kapsamında MHP'deki ziyaretlerde, 'Kürt açılımı'' çalışmaları konuşuldu.

Yayınlanma: 21.09.2009 - 11:05
Abone Ol google-news

Ziyaretlerde, konukları MHP Genel sekreteri Cihan Paçacı, Genel Muhasip Ümit Şafak ve Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Didinmez karşıladı.

MHP'yi ilk olarak Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit başkanlığındaki DSP heyeti ziyaret etti. ''Kürt açılımı'' sürecinin konuşulduğu ziyarette, Paçacı, hükümetin başlattığı açılımı süreciyle ''toplumun kendi içinde kutuplaşma sürecinin başladığı'' savunarak, milletin artık yanındakinin etnik kökenini merak eder duruma geldiğini belirtti.

Hasan Macit de bu durumun Türkiye'yi yönetenler eliyle yaratıldığını öne sürerek ''sonunda terör örgütünün arzuladığı bir tablo ortaya çıkacak diye endişeliyiz'' dedi.

DSP'nin ardından MHP'yi ziyaret eden Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli başkanlığındaki AKP heyetinin ziyaretinde de ''demokratik açılım'' çalışmaları gündeme geldi.

Ziyaretin başında her iki heyette açılım konusuna girmezken, bir gazetecinin, ''Kürt açılımını konuşmayacak mısınız?'' demesi üzerine konu gündeme geldi.

Paçacı, ''Kürt açılımı'' ile ilgili görüşlerinin belli olduğunu ifade ederek, ''Sonu bölünmeye gidecek konular dışındaki her konuda kapımız açık. Bizim anlayışımıza göre ülkemize hayırlı olacak her diyalog faydalıdır'' dedi.

Gedikli de Türkiye'nin kangren haline gelmiş sorunlarını çözmek için adım attıklarını belirterek, bu sorunların el birliği ile çözülmesinde fayda bulunduğunu söyledi. Sorunların parlamentoda çözülmesinin önemine işaret eden Gedikli, ''İstiklal Marşı'nın ilk kelimesi 'korkma'dır. Korkmaya gerek yok. Korkacak bir şey de yok. Sorunları uzlaşma içinde çözmemiz lazım'' diye konuştu.

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Didinmez ise Gedikli'nin bu sözleri üzerine, ''Allah'ın Peygamberimize ilk emri de 'oku'dur. Partimizin girişinde orijinali 1600 yıl önce yazılmış Orhon Kitabeleri var. Kitabede 'yönetim zafiyetinin toplumlarda nelere sebep olacağı' taşlara kazınmış, Türkiye'de sorumluluk yüklenen herkesin tarihi okuması, bilmesi ve buna uygun tavır geliştirmesi gerekir'' diye konuştu.
 

Paçacı, 'Kürt açılımı'nın Meclis'te kapalı oturumda ele alınmasına yönelik tartışmaları da hatırlatarak "Kapalı oturuma karşıyız. Her şey milletin gözü önünde cereyan etsin. PKK'nin siyasi temsilcileri zaten içerideyken kapalı oturuma gerek yok. O zaman bu milletten bir şey gizlemek demek. Başbakan açılımdan 'geri dönüşü yok' diye diretiyor. Artık tek şansımız 1,5 yıl sonraki seçim'' diye konuştu. AKP'li Gedikli ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'kapalı oturumu deşifre edecekleri'ne ilişkin sözlerini onaylamadıklarını kaydetti.

MHP'yi daha sonra ziyaret eden BBP heyetiyle yapılan sohbette ise eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazası gündeme geldi. BBP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Öznur, kazayla ilgili kurumların ihmali bulunduğunu savunarak, ''Sivil Havacılık Genel Müdürü ile Kayseri Valisi'nin neden hala görevinden alınmadı?'' diye sordu.

MHP'yi, Saadet Parti'nin ziyaretinde de MHP Genel Sekreteri Paçacı ''Kürt açılımı'' ile ilgili mesajlar verdi. Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin bozulacağına yönelik endişeleri bulunduğunu yineleyen Paçacı, ''Hükümet yurtdışı odaklı bu projesinden bir an önce vazgeçer diye umuyoruz. İnşallah hükümet PKK'nin 25 yıldır yapamadığını yapacak bu yanlışlıktan döner. MHP olarak bu sürece karşıyız, karşı koymaya da devam edeceğiz'' diye konuştu.

MHP'yi daha sonra Demokrat Parti ve Anavatan Partisi temsilcileri birlikte ziyaret etti.
MHP'yi son olarak Genel Sayman Mustafa Özyürek başkanlığındaki CHP heyeti ziyaret etti. Özyürek, Paçacı'ya ''AKP'liler de gelmiş. Açılım desteğini alıp gitmişler. MHP'yi ikna ettik, siz kaldınız dediler'' diye espri yaptı.

Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye bugün yapacağı ziyareti hatırlatarak, ''Herhalde içerik orada doldurulacak'' dedi. Cihan Paçacı da ''Evet. Meclis açılmadan doldurulması lazım'' diye konuştu.

CHP'li Özyürek, hükümetin kanun, yönetmelik çıkarırken muhalefete ihtiyaç duymadığını ama açılımla ilgili muhalefetin desteği aradığını ifade ederek, ''Taşınması gereken bir yük var ki bizi de istiyorlar'' şeklinde konuştu. Paçacı da ''Bölme süreci sorumluluğuna ortak arıyorlar. İlk aşamalarla ilgili bize ihtiyaçları yok. Ama üçüncü aşamada anayasa değişikliği konusu var'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler