Migros hızlı büyüyenler listesinde

Deloitte, küresel perakendecilik sektörüne yön veren en büyük 250 şirketin performansını değerlendiren "Perakendenin Küresel Güçleri 2009" raporunu yayınladı. Rapora göre, toplam satışları itibarıyla 3,62 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan 250 büyük şirket arasında içinde Migros Türk A.Ş. 190. sırada yer aldı. Migros geçen yıl aynı listeye 236. sıradan girmişti.

Migros hızlı büyüyenler listesinde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.01.2009 - 10:13

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte, küresel perakendecilik sektörüne yön veren en büyük 250 şirketin performansını değerlendiren "Perakendenin Küresel Güçleri 2009" raporunu yayınladı.

Rapora göre, toplam satışları itibarıyla 3,62 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan 250 büyük şirket arasında içinde Migros Türk A.Ş. 190. sırada yer aldı. Migros geçen yıl aynı listeye 236. sıradan girmişti.

Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstri Lideri Uğur Süel rapora ilişkin değerlendirmesinde, küresel durgunluk nedeniyle yavaşlama gösteren tüketici talebinin doğal olarak perakendecilik sektörünü de etkilediğini belirterek şunları söyledi:
"Şimdi tüketiciler değer odaklı bir yaklaşımla satın alma tercihlerinde son derece titiz bir yaklaşım sergiliyor. Bu çerçevede perakendecilerin maliyet, risk ve insan kaynağı yönetiminde çok daha dikkatli olması zorunluluğu ortaya çıkıyor. Günümüzde perakendecilerin başarıyı iki yoldan birini kullanarak elde etmesi bekleniyor: planlamadan, satın almaya ve dağıtıma kadar tüm tedarik zinciri süreçlerinde en düşük maliyete ulaşabilmek veya markalarını başarılı bir şekilde yöneterek tüketiciye farklı müşteri deneyimi sunabilmek. Rapor, bu dönemin büyüyerek atlatılması için kuruluşlara kapsamlı bir yol haritası çiziyor."

Deloitte raporunda yer alan 250 şirketin 25'i Türkiye'de de faaliyet gösteriyor. İndirimli satış zincirlerinin öne çıkmaya başladığı, tüketiciye cazip gelen çeşit ve fiyat avantajları nedeniyle büyüme ivmesini sürdüren sektörün en büyük 250 firması, gelirlerini bir önceki yıla oranla yüzde 11,4 artırdı.


Afrika-Ortadoğu bölgesinin parlayan yıldızı Migros

Rapora göre, Migros Türk AŞ, 2007 yılındaki 3,95 milyar dolarlık satış gelirleriyle Deloitte sıralamasında dünyanın 190. büyük perakende zinciri olmayı başardı.

Dünyanın en hızlı büyüyen 12. perakende zincir şirketi olduğu vurgulanan rapora göre, Migros Türk, yaptığı büyük atakla dikkatleri çekiyor. Migros Türk'ün 2002-2007 yılı arasındaki yıllık ortalama bileşik büyüme oranı yüzde 37,5 olarak gerçekleşti.

Migros Türk'ün Afrika ve Ortadoğu Bölgesi'nde de dördüncü büyük perakende zinciri olduğu belirtilen raporda, 2007 net karı 475 milyon dolar olarak gerçekleşen Migros Türk, süpermarket ve hipermarketlerden oluşan zinciriyle Türkiye dışında Bulgaristan, Makedonya, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan'da da faaliyet gösteriyor.


Wal-Mart açık ara liderliğini koruyor

Raporda, perakende zincirlerinden Wal-Mart'ın 374,5 milyar dolarlık perakende satış geliriyle yine liste başındaki yerini korurken, en yakın rakibi Carrefour'un 112,6 milyar dolar gelir ile onu izlediği belirtildi.

Raporda Tesco 94,7 milyar dolar ile üçüncü, Metro AG, 87,5 milyar dolar ile dördüncü ve The Home Depot 77 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı. Bir önceki yıl yapılan sıralamada üçüncü olan The Home Depot'nun zayıflayan satışları nedeniyle beşinciliğe inmesi Tesco ve Metro'ya yaradı ve iki firma da 2007'deki gelirleriyle ilk beş içinde birer sıra yükseldi. Perakende sektörünün dünyanın ilk beş zinciri, 2007 itibarıyla 746,8 milyar doların üzerinde ciro elde ettiler.
 

Perakende sektörü nereye gidiyor?

Raporda, ABD ve Avrupa'da yaşanan küresel durgunluk nedeniyle kredi piyasasındaki daralma etkisini dünyanın diğer bölgelerinde de gösterdiği kaydedildi. Menkul kıymetler piyasasındaki gerileme büyük ya da küçük tüm kurumların kısa vadeli finansman ihtiyaçları da olumsuz yönde etkilenmeye başladığı belirtilen rapora göre, bu nedenle sürekli ve sağlıklı bir nakit döngüsü gerektiren bu sektörde zor durumda olan firmaların diğerleri tarafından satın alınması veya bazı şirket birleşmeleri de olağan gelişmeler olarak beklenebilir.

Rapora göre, bazı uzmanlar Amerikan ekonomisinin en erken 2009 sonu gibi durgunluktan çıkmasını öngörürken, önümüzdeki yıl itibarıyla tüketici harcamalarının da yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor, ancak bundan sonra da pazarın düzelmesinin zaman alması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde Amerikan tüketicisinin talebi, dünyanın ekonomik büyümesini sürdürmeye tek başına yetmeyecek. Bu nedenle, küresel perakende kuruluşlarının Doğu Asya bölgesine daha fazla odaklanmaları gündeme gelecek.


En hızlı büyüyen ülkeler Rusya, Çin ve Güney Kore

En büyük 250 perakende zinciri arasında yer alan iki Rus ve dört Çin perakende zincirinin, 2007 yılında gösterdikleri performansla sıralamadaki yerlerini yükselttiği belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı: "Hatta iki Çin perakendecisi ilk 100 içinde yerini aldı. Bileşik olarak yıllık en hızlı büyüme oranına sahip 10 perakendeci içinde iki Rusya, iki Çin ve bir de Güney Kore şirketi yer alıyor. ABD ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak Çin'in ihracatında bir yavaşlama oldu ve Çin hükümetinin enflasyonu kontrol altında tutması nedeniyle tüketici harcamalarında önemli bir sapma yaşanmadı. Dolayısıyla Çin perakende zincirleri de küresel durgunluktan çok fazla etkilenmemiş görünüyor. Hindistan da benzer şekilde ekonomik yavaşlamaya karşı henüz durgunluğun etki sahasında değil."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler