Mikrodalga 'içeri', Bunsen beki 'dışarı'
Klasik gazlı veya elektrikli ısıtıcıdaki reaksiyonlara göre daha kısa sürede sonuç vermesi nedeniyle laboratuvarlarda mikrodalga kullanımının yaygınlaşacağı bildirildi.
Elektromanyetik dalga olarak yayılan ve bir çeşit enerji olarak bilinen mikrodalgalar, yiyeceklerin hızlı şekilde pişirilmesinin, ısıtılmasının yanı sıra, radar, cep telefonu, kablosuz internet erişimi, bluetooth ve mağaza güvenlik sistemlerine kadar bir çok alanda yaygın olarak kullanılıyor. Mikrodalga, araştırmaların ilk basamağı sayılan laboratuvarlar da sık kullanılan klasik gazlı ısıtıcı ''Bunsen beki'' ya da elektrikli aletlerin yerini almaya başladı. Laboratuvar tüplerine konulan kimyasalların reaksiyonları için bugüne kadar kullanılan bunsen beki ve elektrikli ısıtıcılar mikrodalga ısıtıcıların laboratuvara girmesi ile rafa kalkıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Bekdemir yaptığı açıklamada, laboratuvarlarında uzun süredir mikrodalga üzerine çalıştıklarını belirterek, laboratuvar için özel olarak geliştirilen mikrodalga ısıtıcıya sahip olduklarını ve çalışmalarını bu cihazla sürdürdüklerini söyledi. Bekdemir, ''Klasik bunsen beki veya elektrikli ısıtıcıda yaptığımız reaksiyonlara göre çok daha kısa sürede reaksiyonlarımız bitiyor. Reaksiyon sürelerinde yüz ile bin kat arasında bir kısalma görüyoruz. Süre açısından çok büyük bir kısalma. Bunu 8-10 saatlik seyahati bir saate indiren uçak yolculuğuna benzetebiliriz'' diye konuştu.
İlaç sanayisi ve ilaç Ar-Ge'sinde kullanılacak yöntem
Mikrodalga ile zamandan ve enerjiden tasarruf ettiklerini belirten Prof. Dr. Bekdemir, laboratuvarda mikrodalga kullanılmasının diğer avantajlarını ise şöyle sıraladı: ''Birincisi süreden kazanıyorsunuz, ikincisi enerjiden tasarruf ediyorsunuz. Kimyasal reaksiyonlarda çözücü kullanmıyoruz çoğu zaman, daha çevre dostu bir organik çalışmanın içine giriyoruz, sentetik yöntemler geliştirebiliyoruz. Reaksiyonun daha kısa sürede olması bize avantaj sağlıyor. Bunun endüstriyel uygulamaları var ve bu şüphesiz daha büyük avantaj sağlayacak. Saatlerce yapılan bir reaksiyon veya günlerce süren bir ısıtmanın yerine belkide daha kısa sürede bu işi tamamlamak maliyetlerde düşüşü de birlikte getirecek. Sonuç itibari ile çevreye daha duyarlı bir kimyanın, endüstrinin ve proseslerin gelişmesi için mikrodalgaların kullanılması çok önem arz ediyor.''
Bekdemir, özellikle ilaç sanayisi ve ilaç Ar-Ge'sinde kullanılacak bir yöntem olduğunu vurgulayarak, ''Laboratuvarımızda biz 5 yıldır mikrodalga ile ilgili çalışmalarda bulunuyoruz, Türkiye'de bu konudaki ilk mikrodalga organik sentez üzerine doktora tezi laboratuvarımızda yapılmıştır'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Nevşin Mengü hakkında karar