Mısır'da protestolar sürüyor

Mısır'da cuma akşamı Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayının çevresinde polisle protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Dün gecenin ardından bu sabah saray çevresi ile Tahrir Meydanı'nın sakin olduğu gözlendi.

Yayınlanma: 02.02.2013 - 11:58
Abone Ol google-news

Çevik kuvvet görevlileri, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanırken, protestocuların polise taş ve molotof kokteyli fırlattıkları bildirildi. Olaylarda bir kişinin hayatını kaybettiği, en az 50 kişinin de yaralandığı haberleri geliyor. Protestocular, İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi 2011'de Mübarek rejimini deviren ayaklanmaya ihanet etmekle suçluyor.

Mursi ise, iddiayı kabul etmezken, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin devlet kurumlarını korumak için kararlı hareket edeceğini ve ''şiddetin arkasındaki grupların da siyasi hesap vereceklerini'' söyledi.

Kahire'deki BBC muhabiri Yolande Knell, Mursi yanlılarının, protestocuların ülkenin demokratik seçimle işbaşına gelmiş cumhurbaşkanını sokağın gücüyle devirmeye çalıştıkları savını dile getirdiklerini aktarıyor.

Cuma günü kentin kuzeyindeki cumhurbaşkanlığı sarayında düzenlenen gösterilerde binlerce kişi ''Git, Git, Mursi'' sloganları attı. Bazı göstericiler daha sonra sarayın duvarlarına molotof kokteyli fırlattı.

Gece geç saatlerde gelen haberlerde çatışmalar sırasında bir kişinin silahlı saldırıda hayatını kaybettiği belirtildi. Mursi'nin ayrılması talebiyle binlerce kişinin toplandığı Tahrir meydanında da zaman zaman çatışmalar yaşandı.

 

'Tek adam modeli'

Mısır'da yeni protesto dalgası 24 Ocak'ta Kahire'de Mübarek'in devrilmesine yol açan gösterilerin başlangıcının ikinci yıl dönümünde ortaya çıktı ve çok sayıda kente yayıldı.

Protestocular, Müslüman Kardeşler'in bir üyesi olan Mursi'nin yeni bir ''tek adam'' modeli dayattığını ve iki yıl önceki ayaklanmanın değerlerine ihanet ettiğini söylüyor.

Salı günü Mısır ordusunun başındaki isim general Abdül Fettah el Sisi, ülkedeki siyasi krizin devletin çökmesine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Port Said'de geçen sene oynanan ve 70'ten fazla kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili yargılananlardan 21'i hakkında idam cezası verilince olaylar çıktı. Geçen haftadan bu yana yaşanan çatışmalarda en az 60 kişinin öldüğü bildiriliyor.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Tahrir Meydanı çevresinde sükunet hakim

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde dün gece göstericilerle güvenlik güçleri arasında meydana gelen çatışmaların ardından bu sabah saray çevresi ile Tahrir Meydanı'nın sakin olduğu gözlendi.

Güvenlik güçlerinin, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresini güvenlik bariyerleri ile çevrelediği ve göstericileri bölgeden uzaklaştırdığı görüldü. Ufak çaplı birkaç olay dışında Tahrir Meydanı ile saray çevresinin sakin olduğu, bölgede temizlik görevlilerinin bulunduğu kaydedildi.

 

Mısır Başbakanı ve İçişleri Bakanı'nın istifası istendi

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde dün düzenlenen gösterilerde, elbiseleri çıkarılmış çıplak haldeki bir kişinin, etrafındaki güvenlik görevlileri tarafından dövüldüğü ve yerde sürüklendiği görüntülerin ardından Mısır Başbakanı Hişam Kandil ve İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim'in istifası istendi.

Mısır'da sol, laik ve liberal eğilimli siyasi parti ve grupların oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Basın Sözcüsü Halid Davud, yayınladığı açıklamada, ''Dünkü gösterilerde güvenlik güçleri tarafından çıplak haldeki bir gencin vahşice dövülmesi ve bir kişinin hayatını kaybetmesi, İçişleri Bakanlığı'nca yapılan geleneksel bir özürle geçiştirilemez. Durum, İçişleri Bakanı'nın acilen istifasını gerektiriyor'' ifadesini kullandı.

Vefd Partisi Başkanı es-Seyyid Bedevi, olaylar karşısında Mısır yönetimini halktan özür dilemeye çağırarak, hükümetin istifa etmesi konusundaki talebini tekrarladı. Mısır'daki Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı Said el-Katatni de cumhurbaşkanlığı sarayına molotofkokteyli ile saldırılmasını şiddetle reddederken, olaylar sırasında güvenlik güçlerinin insan haklarına aykırı tavırlarını da kınadığını ifade etti.

Nur Partisi sözcüsü Nadir Bekkar ise dün gösteriler sırasında yaşanan olayların, ''Her açıdan yanlış olduğunu ve üstünün örtülemeyeceğini'' belirtti. Bekkar, Cumhurbaşkanlığı sarayına yönelik saldırıların da kabul edilemeyeceğini kaydetti.

İnşa ve Kalkınma Partisi de yayınladığı yazılı açıklamada, olayı ''İnsan haklarına yönelik açık bir hak ihlali'' olarak değerlendirerek, suçluların bir an önce yargılanmasını istedi. Açıklamada, göstericilerin Cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki şiddet içerikli saldırılarının, devleti yıkmaya ve ülkede kargaşa çıkarmaya yönelik olduğunu dile getirdi.

Tepkiler üzerine Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, dün Mısır basınında geniş yer bulan görüntüler hakkında acil soruşturma talimatı vermişti. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bildirdiğine göre, dün başkent Kahire'nin doğusundaki Cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde akşam saatlerinde meydana gelen şiddet olaylarının ardından bir kişi hayatını kaybederken, 68 kişi de yaralandı.

(BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler