Mısır'dan Filistin'e öneri

Mısır, Filistin'de Ocak ayında yapılması öngörülen devlet başkanlığı ve genel seçimin ertelenmesini önerdi.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 14:00
Abone Ol google-news

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih hükümeti yetkilileri ve Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas yetkilileriyle görüşen Mısırlı diplomatlar, 25 Ocak için planlanan seçimlerin yaz aylarına kadar ertelenmesini istediler.

Mısır, Batı Şeria'yı yöneten Mahmud Abbas hükümeti ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında genel seçimden önce mutlaka uzlaşma sağlanmasını istiyor.

Abbas, seçimin 25 Ocak'ta yapılacağını söylemişti. 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçiren Hamas yönetimi ise seçimi tanımayacağını açıkladı.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, El Fetih ile Hamas arasında anlaşma olmadan seçime gitmenin yanlış olacağını söyledi.

Siyasi gözlemciler, bölünmüş bir Filistin'de seçim düzenlenmesini tehlikeli görüyor ve bunun bölünmüşlüğü çok uzun zamana, en azından birkaç yıla yayacağına işaret ediyor.

Batılı devletlerin desteklediği Abbas hükümetiyle Hamas örgütü arasında karşılıklı olarak tutukluların salıverilmesi önemli bir konu olarak görülüyor. Hamas, "uzlaşma ve birlik anlaşmasından önce" tutuklularının El Fetih tarafından salıverilmesini istiyor.

Mısır, El Fetih ile Hamas arasında temel birlik anlaşması sağlandıktan sonra Batı Şeria'da tutuklanmış Hamas örgütü üyeleri ve Gazze Şeridi'nde tutuklanmış El Fetih üyelerinin karşılıklı salıverilmesi yönünde çaba harcıyor.

Devlet Başkanı Abbas, El Fetih'in Yaser Arafat (1929-2004) tarafından kurulmuş üst organı Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yönetim kurulunu toplayarak Mısır'ın önerisini değerlendirecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler