Mite mücadelesinde önemli çalışma

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç ve ekibi, insan vücudundan dökülen deri parçacıklarıyla beslenen ve bazı kişilerde alerjiye neden olan 'mite' (akar), bakteri ve virüslere karşı doğal kimyasal içeren etkin çözelti üretti.

Mite mücadelesinde önemli çalışma
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 08.12.2014 - 11:06

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, son yıllarda kendilerine sık sık 'Miteden nasıl kurtuluruz' sorusu yöneltildiğini anlatırken, Antalya'da çok sayıda otel ve tatil köyü bulunduğunu hatırlattı. Prof.Dr. Arpaç, "Buralarda kullanılan yatak, yastık, yorgan, halı ve kumaşla örtülü mobilyaların derinliklerinde yaşayan mite ile ilgili çalışma yaptık. Bunları yok etmek için kullanılan çok sayıda zararlı kimyasal olduğunu gördük. Mite ile mücadelede doğal kimyasallarla elde edeceğimiz karışımlar bulmamız gerektiği kanaatine vardık" dedi.

Laboratuvar ortamında mite çoğalttıklarını aktaran Prof. Dr. Arpaç, şöyle konuştu: "Geliştirdiğimiz çözelti ile etkinleştirerek, 15 dakika içinde yumurtaları ile birlikte canlılıklarını kaybettiklerini test ettik. Çözeltiyi geliştirdiğimizde anti mite mücadelesiyle sınırlı kalmayıp, genellikle çevremizde ve yaşadığımız bölgelerde sıklıkla rastladığımız bakteri ve virüs mücadelesinde de kullanılmasını sağlamak istedik. Bu çözeltiye hem antibakteriyel özellik kazandırdık, hem de virüslere karşı etkili olması için antivirütik etki gösterme özelliği kattık. Çözeltimizi o şekilde geliştirdik. Yaptığımız bu anti mite çözeltisi, hem mite öldürüyor, hem çok sayıda bakteriyi yok ediyor, aynı zamanda virüslere karşı da etkili olduğunu tespit ettik."

'1 GRAM DERİ İLE 1 MİLYON MİTE BESLENİYOR'

Ekipte yer alan Yard.Doç. Dr. Esin Akarsu ise 1 gram deri parçasıyla 1 milyon mite'nin beslenebildiğini söyledi. Yard.Doç.Dr. Akarsu, şu bilgileri verdi: "Mite astım, bronşit ve egzama gibi alerjik hastalıkların oluşumunda, bulaşmasında rol oynamaktadır. Ortalama 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite bulunduğu bilinmektedir. Geliştirdiğimiz doğal ürün yüzeye sıkılıyor. Kısa süre sonra da vakumlama işlemi gerçekleştiriliyor. Ürünümüzü tekrar yüzeye sıkıyoruz. Yatağın kullanım ömrüne bağlı olarak 6 ile 12 ay arası işlemi tekrarlayabiliriz. Otellerdeki yatak, yer döşemeleri yorgan ve yastıklarda, yoğun insan sirkülâsyonu olan yerler için çok büyük önlem."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler