Mladiç Lahey'e sevk ediliyor

Sırbistan hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanlığı Sekreteri Slobodan Homen, savaş suçlusu olarak yakalanan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in, bugünden itibaren en geç 4, en erken 2 gün içerisinde Lahey'deki savaş suçları mahkemesine sevk edileceğini açıkladı.

Yayınlanma: 30.05.2011 - 08:12
Abone Ol google-news

Sırbistan hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanlığı Sekreteri Slobodan Homen, Sırbistan'ın B92 kanalında katıldığı programda yaptığı açıklamada, Mladiç'in Lahey'e sevk edilmesi için ''Lahey'le iş birliği kanunu'' çerçevesinde bulunan bütün şartların hükümet tarafından yerine getirildiğini söyledi.

Program sunucusunun Homen'e, Mladiç'in avukatı Miloş Şalyiç'in ''müvekkilinin Lahey'e iade edilme kararına bugün posta yoluyla itiraz edecekleri'' yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Homen, ''Doktorların, Mladiç'in Lahey'e sevk edilmesi için 'sağlık durumunun müsait olduğuna' yönelik rapora dayanan mahkeme kararına zanlının avukatlarınca itiraz edilmesi, sadece iadenin ertelenmesini hedefliyor. Ratko Mladiç, bugünden itibaren en geç 4, en erken 2 gün içerisinde Lahey'deki savaş suçları mahkemesine sevk edilecek'' dedi.

Bu arada, Mladiç'in avukatı Miloş Şalyiç'in, müvekkilinin sağlık durumunun yeniden tespit edilmesi için bugün mahkemeye başvurduğu öğrenildi.

 

Sıplar da şikayetçi

Bugün Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü'ne 2004 yılının Ekim ayında Belgrad'ın Topçider Askeri Kışlası'nda öldürülen Dragan Yokovlyeviç ile Drajen Milovanoviç adlı askerlerin ailelerinin avukatı Çedomir Stoykoviç, 2 askerin ölümünden sorumlu tuttukları Mladiç hakkında şikayet dilekçesi verdi.

Avukat Çedomir Stoykoviç, askerlerin öldürüldüğü sırada Topçider Kışlası'nda Lahey kaçaklarının saklandığını öne sürerek, ''Mladiç'ten gerçekleri açıklamasını istiyoruz. Yani Balkanların en güvenli askeri bölgesinde 2 askerin hayatını nasıl kaybettiğine yönelik gerçeklerin bulunmasında Mladiç'in bizlere yardımcı olmasını istiyoruz'' dedi.

Mladiç'in öldürülen söz konusu 2 askerle ilgili bugün ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

Dragan Yokovlyeviç ve Drajen Milovanoviç'in 2004 yılında Topçider Askeri Kışlası'nda saklandığı öne sürülen Mladiç ve diğer savaş suçlularını gördükleri gerekçesiyle öldürüldüğü iddia ediliyor.

 

"Mladiç'in yakalanması 'tesadüfen' değil

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Styepan Mesiç, Mladiç'in, Hırvatistan'da işlediği suçlar nedeniyle de Lahey'deki mahkemece yargılanması gerektiğini söyledi.

Hırvatistan'da 2000-2010 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Mesiç, yerel basına yaptığı açıklamada, Mladiç'in tutuklanmasının Sırbistan'ın AB'ye üyelik müzakerelerinin başlatılmasını kolaylaştıracağını tahmin ettiğini ifade ederek, Sırbistan'da Mladiç'in nerede olduğunun her zaman bilindiğini öne sürdü.

Sırbistan istihbarat teşkilatının bir kısmının Mladiç'in nerede saklandığını çok iyi bildiğini iddia eden Mesiç, ''Hırvatistan'ın AB'ye üyelik müzakerelerinin sonuna geldiği, Sırbistan'ın AB'ye üyelik müzakere sürecinin başlatılmasını beklediği bir sırada Mladiç'in yakalanmasının 'tesadüfen' olduğunu iddia etmek çok safça olur'' dedi.

Styepan Mesiç, Mladiç'in Hırvatistan'da 1991 yılında Yugoslav Halk Ordusu'nun (JNA) 9. Taburu'nun başında olduğunu ve Knin'de sivil halka yönelik çeşitli savaş suçlarına karıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Mladiç, Hırvatistan'da işlediği suçlar nedeniyle de Lahey'de yargılanmalıydı. Lahey mahkemesinin (Mladiç'in Bosna'da yaptığı suçları ispatlarsak, ömür boyu hapis cezasına mahkum olması yeterli olacak) şeklinde düşünmesi doğru değildir. Mladiç'e karşı yürütülecek davanın, Hırvatistan'da işlediği suçları da kapması gerekiyordu. Mladiç'in Hırvatistan'daki suçlardan yargılanmaması Lahey mahkemesinin büyük bir lekesi olarak kalacaktır.''

Hırvatistan, Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç'in yakalanmasından dolayı memnuniyetini dile getirmesine rağmen, ''Krayna Sırp Cumhuriyeti''nin liderliğini yapmış olan ve savaş suçundan aranan Goran Haciç'in de bir an önce yakalanmasını istiyor.


 Belgrad'da gerginlik

Sırbistan'daki aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nin (SRS) organizasyonuyla, Mladiç'in gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen miting sonrası çıkan olaylarda 13'ü polis, 20 kişi yaralandı.

Sırbistan Milli Meclisi önünde düzenlenen miting için alınan yasal izin süresinin dolmasına karşın dağılmayan gruptakiler, polisin uyarısına taş ve sopalarla karşılık verdi.

Bu arada eylemcilerden bazıları, miting alanına yakın bölgede bulunan Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği'ne ve önünde bekleyen polislere taşlarla saldırdı. Güvenlik güçleri, saldırgan gruba müdahale etti. Bu sırada diğer gruplar da mitingin yapıldığı Milli Meclis önünde polise taşlarla saldırdı. Belgrad caddelerinde yaklaşık 1 saat devam eden, trafiği altüst eden kargaşa sonucu polis ekipleri çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

Sırbistan Emniyet Genel Müdürü Milorad Velyoviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, olaylarla ilgili otuz dördü on sekiz yaş altında olmak üzere yüz on kişinin gözaltına alındığını, on üçü polis olmak üzere yirmi kişinin de yaralandığını bildirdi.

Polisin başta Belgrad olmak üzere çeşitli kentlerde Mladiç'in yakalanmasını protesto amacıyla düzenlenen eylemlerde durumu kontrol altında tuttuğunu belirtti.

 

Mladiç'in avukatından açıklama

Savaş suçundan tutuklanan Bosnalı Sırpların eski komutan Ratko Mladiç'in avukatı Miloş Şalyiç, müvekkili Ratko Mladiç'i bugün Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü tutukevinde ziyaret ettikten sonra, mahkeme önünde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
''Mladiç'i Lahey'de nasıl savunacakları'' yönündeki soruyu Şalyiç, ''Lahey'deki savunmanın temel fikri Mladiç'in hiçbir suçun sorumlusu olmadığı, görevini yerine getirerek, kendi milletini savunduğu unsuru olacaktır'' şeklinde yanıtladı.

Şalyiç, ''Duruşmaya kimleri tanık olarak çağıracaksınız?'' sorusu üzerine, Mladiç'in kendisine 15-20 kişilik bir liste yazdırdığını belirtti. Bu listede savaş zamanında ABD Başkanı olan Bill Clinton ile şu anki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un ve savaş zamanında NATO Güneydoğu Avrupa Müttefikleri Komutanı'nın da isimlerinin bulunduğunu belirten Şalyiç, ''Mladiç, bu kişilerin Lahey'deki mahkemeye tanık olarak çağrılmasını istedi. Biz de müvekkilimizin bu talebini yerine getirmek için mahkemeye gerekli başvuruda bulunacağız'' dedi. ''Mladiç'in Lahey'e birkaç gün içinde sevk edilmesi gerçekçidir'' diyen Şalyiç, ancak kendilerinin itirazlarını birkaç saat içinde yetkili mercilere yapacaklarını kaydetti.
 

'Sürekli kızının mezarından bahsediyormuş'

Miloş Şalyiç, Mladiç'in tutukevinde sürekli 23 yaşında intihar eden kızı Ana'nın mezarını ziyaretinden bahsettiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Müvekkilim, (Eğer kızımın mezarını ziyarete izin verilmezse, general üniformasıyla yürüyerek annemin mezarına giderim) diyor. Ancak konuşurken müvekkilim sürekli konudan konuya atlıyor. Bu da sağlık durumunun ciddi olduğunu gösteriyor. Dikkat dağınıklığı bulunuyor. Normal bir mahkeme sürecinin başlaması ve devam etmesi müvekkilimin bu haliyle çok zor olacaktır.''

'Bosna kasabı' ağladı

Bosna'daki savaş sırasında Srebrenitsa'da 8 bin insanın bir günde katledilmesi, birçok masum sivilin hunharca öldürülmesi, çok sayıda kadının tecavüze uğraması gibi suçların sorumlusu olarak Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde yargılanacak olan Ratko Mladiç'in bugün ilk kez torunlarını gördüğü ve ağladığı belirtildi.

Avukat Miloş Şalyiç, bugün müvekkilini, 10 yaşındaki kız torunu Anastasya ve 5 yaşındaki erkek torunu Stefan'ın ziyaretine geldiğini söyledi. Mladiç'in bugün torunlarıyla ilk kez görüştüğünü ileri süren avukat Şalyiç, ''Mladiç, torunlarının geleceğini öğrendiği zaman gözyaşı dökmeye başladı. Benim uyarım üzerine gözyaşlarını silip torunlarıyla kucaklaştı. Ancak kucaklaşma sırasında Mladiç yeniden gözyaşı döktü. Çünkü o torunlarını ilk kez görüyordu.''

Öte yandan, Mladiç'in oğlu Darko'nun çocukları olan Anastasya ve Stefan, babalarıyla birlikte geldikleri tutukevinde dedeleriyle yaklaşık 2 saat görüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler