Moskova’da Nâzım Hikmet için söylediler (04.06.2015)
Ünlü Türk şairi Nazım Hikmet Ran’ın, ölümünün 52. yılı kapsamında Moskova’da düzenlenen anma etkinliği çerçevesinde sahneye çıkan Yeni Türkü müzik grubu Nazım severlere muhteşem bir gece yaşattı.
<video:291317>
Moskova’da Nâzım Hikmet için söylediler - VİDEO
Nazım Hikmet Kültür Vakfı’nın katkıları ve Rus Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organizasyonuyla Moskova’daki Teatr Russkaya Pesnya sahnesinde gerçekleşen konsere Türkiye’den gelen ve Rusya’da yaşayan Türklerin dışında çok sayıda Rus vatandaşının katıldı görüldü. Konser öncesi Rusya ile Türkiye arasında kültür ilişkilerin gelişmesine ve Türk edebiyatının Rusya’da tanıtılmasına katkıda bulunan Türkolog ve Osmanlı tarihi uzmanı Profesör Mihail Serafimoviç Meyer ve araştırmacı yazar Ataol Behramoğlu’na 2015 Nazım Hikmet ödülü verildi.
Nebil Özgentürk’ün hazırladığı Bir Yudum İnsan belgeselinde Nazım Hikmet’in hikayesinin anlatıldığı programdan bir kesitin gösterildiği gecede, açılış konuşmasını yapan Rus Türk İşadamları Birliği bünyesinde kurulan Nazım Hikmet Anma Komitesi’ne başkanlık yapan iş adamı Ali Galip Savaşır, “Bu sabah bir 3 Haziran’da daha önemli bir geleneği canlı tutarak Nazım Hikmet adlı ulu çınarın gölgesinde toplandık. Onun şiirlerini okuduk, onun mücadelesini hatırladık. Onun vatan sevgisini alkışladık. Ona yapılan haksızlıklardan utandık. Ama en önemlisi onun gibi bir değere sahip olmanın gururunu yaşadık” dedi.
Ödülünü almak üzere sahneye çıkan Profesör Mihail Meyer, Nazım Hikmet’in eski dostları olduğunu belirterek, “Az evvel onun sesinden şiirleri dinledik. Tabi belgesellerden filmlerden kendisini izleyebilirsiniz ama onun ruhunu onun enerjisini hissedemezsiniz. Bu tür etkinliklerin eğitici bir etkinlik olmasını diliyorum ve o özgür ruhunu hissetmenizi istiyorum. RTİB yönetimine çok teşekkür ediyorum. Çünkü Nazım Hikmet’i sevenleri bir araya getirip onun hatırlanmasını sağlıyorlar” dedi.
2015 Nazım Hikmet ödülüne layık gösterilen bir diğer isim Atol Behramoğlu ise, RTİB’in bir ezberi bozduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Ben ilk kez 1970’li yıllarda geldim ve o zaman geldiğimizde ki ondan önce de bizim kuşaktan önce Aziz Nesin’ler gelmişti 60’larda. O zaman Rusya Yazarlar Birliği’nin fukara araçları bizi karşılardı. Ladalar filan… Son yıllarda ise Türk işadamlarının limuzinleri, lüks arabaları karşılamaya başladı. Şöyle bir şey ortaya çıkıyor; demek ki iş adamı olmakla, kapitalist olmakla vatansever olmak arasında bir çelişki yok. Yani büyük bir Türk şairin büyük bir yurt severi Rusya’da onu tanıtan gittikçe onu gelenekselleştiren anmaları ile iş adamları bir ezberi bozmuş oluyorlar. Onları yürekten kutlarım ve isterim ki Türkiye’deki iş adamlarımıza da örnek olsunlar. Yani kapitalist olmak dünyaya gözünü kapatmak anlamına gelmez.”
Nazım Hikmet’in yaşıyor olsa çok severek dinleyeceğini tahmin ettiği ‘Türkiye, üzgün yurdum güzel yurdum’ şiirini okuyan Behramoğlu salon tarafından dakikalarca alkışlandıktan sonra sahneyi Yeni Türkü müzik grubuna bıraktı. Nazım Hikmet’in sözlerin yazdığı Karlı Kayın Ormanı şarkısı ile konserlerine başlayan grup, Nazım severlere muhteşem bir gece yaşattı.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama