Muhsin Ertuğrul anılıyor

Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği 'Ustalara Saygı' da Modern Türk tiyatrosunun kurucusu kabul edilen yönetmen, oyuncu ve yapımcı Muhsin Ertuğrul anılacak.

Muhsin Ertuğrul anılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.02.2017 - 17:35

Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği 'Ustalara Saygı' da Modern Türk tiyatrosunun kurucusu kabul edilen yönetmen, oyuncu ve yapımcı Muhsin Ertuğrul 27 Şubat Pazartesi(Bugün) saat 20.00'de Fulya Sanat Merkezi'nde anılacak.

Gecenin konuşmacıları arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Hülya Nutku, oyuncu ve yönetmenler Ferhan Şensoy, Ahmet Levendoğlu, Tamer Levent, yazarımız Ayşe Emel Mesçi, oyuncu, eğitmen Cüneyt Yalaz bulunuyor.

Dönemin tiyatro afişlerinden oluşturulmuş sergi açılışıyla başlayacak olan etkinlik, 'Muhsin Ertuğrul' belgeselinin gösterimiyle devam edecek. Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Korosu, seslendireceği 'İstiklâl Marşı'nın ardından, müzikallerden oluşturduğu repertuvarla sahne alacak.
Heykeltıraş Nurettin Bektaş’ın tasarladığı, etkinliğin sembolü olan anı plaketi Muhsin Ertuğrul’un eşi duayen oyuncu Handan Ertuğrul'a takdim edilecek.

Sanat Abidesi Muhsin Ertuğrul

Muhsin Ertuğrul ( (28 Şubat 1892, İstanbul - 29 Nisan 1979, İzmir), kuruluş çalışmalarında da yer aldığı Türk Tiyatro tarihinde anıtsal bir değere sahip Dârülbedâyi(Güzellikler Evi)'nin Genel Sanat Yönetmenliği'ne 1927 senesinde atandı. 1947'de Carl Ebert' in Almanya'ya dönmesiyle daha sonra çalışmalarını Devlet Tiyatrosu olarak sürdürecek olan Tatbikat sahnesinin başına getirilir. Üç ay sonra Küük Sahne'yi açar. 1949 yılında Devlet Tiyatro ve Opera Genel Müdürü olur. Sinema alanında da Türkiye'de ilkleri (ilk sesli, ilk renkli film) gerçekleştirmiş olan Ertuğrul, Çağdaş Türk Tiyatrosu ve Türk Sineması'nın oluşturulmasını da sağlamış, ulusal ve uluslararası alanda sanatsal ve kurumsal bir kimlik kazandırmıştır.

"Gerçek tiyatro terkedilmiş gecelerinde gömülü yaşayan insanlari uyandırır." diyen Muhsin Ertuğrul'u "Gerçeklerin Düşleri/Tiyatro Düşünceleri/Muhsin Ertuğrul" kitabında anlatan Özdemir Nutku, 20. yüzyıl başları Türkiye'sinde yalnız öncü bir sanatçı değil aynı zamanda bir kültür savaşcısı olduğunu işaret ederek, "Ertuğrul, 1910'da sahneye çıkışından 1979'daki ani ölümüne kadar geçen 70 uzun sanat yılı, Türk Tiyatrosu'nun yapısını ve yönelişini değiştirmiştir. O Modern Türk Tiyatrosu'nun temellerini atmakla kalmamış; her açıdan onun gideceği yolu da belirlemişti. Bu açıdan Muhsin Ertuğrul, Türk Tiyatrosu'nun dönüm noktasını varetmiş bir sanatçıdır... Şunu çok iyi bilmeliyiz ki, daha önce böyle bir usta olmasaydı, ne biz var olabilirdik, ne onu eleştirebilecek ve değiştirebilecek bir ortam bulabilirdik, ne de onun tiyatrosundan daha ileri gidebilecek bilinç düzeyini tutturabilirdik."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler