Mursi, muhalefeti ulusal diyaloğa çağıracak

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve danışmanlarının toplantısından, Cumhurbaşkanlığı'nın 48 saat içinde ''mevcut krizi'' sonlandırmak için gerekli adımların atılması kararı aldığı çıktı.

Yayınlanma: 25.11.2012 - 18:27
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Ümeyme Kamil Salamuni, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve danışmanlarının gerçekleştirdiği toplantının ardından konuştu. Salamuni, Mursi'nin krizi çözmek için 48 saat içinde gerekli adımların atılmasına karar verdiğini söyledi.

Kararın ayrıntılarına ilişkin açıklamada bulunmayan Salamuni, Mursi'nin siyasi güçler arasında oluşan korkuları bertaraf etmek için kendisini bu kararı almaya iten nedenleri açıklayan bir bildiri yayımlayacağını belirtti. Salamuni, Mursi'nin krizin çözümü için siyasi güçleri ulusal diyaloğa çağıracağını da vurguladı.

 

Tahrir Meydanı'nda polis ve göstericiler arasındaki çatışmalar sürüyor

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemeler ve Başsavcı Abdulmecid Mahmud'u görevden almasıyla başlayan protesto gösterileri ile çatışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'na yakın bölgelerde göstericilerle polis arasında yoğun çatışmalar yaşandığı gözleniyor. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalar 7 gündür devam ederken, olaylarda 1 kişinin öldüğü, 300'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Gösteriler ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile İsmailiye ve Port Said'de de devam ediyor. Olaylara katıldıkları ve çevreye zarar verdikleri iddia edilen 267 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanlar arasında Müslüman Kardeşler (İhvan) tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) İskenderiye Şubesi'ni yakarak tahrip eden 12 kişinin de bulunduğu bildirildi.

Tahrir Meydanı'na çadırlar kuran göstericiler, Mursi'nin söz konusu kararlarını geri çekmeden evlerine gitmeyeceklerini belirtti. Gösterilere Vefd Partisi, liberal siyasetçiler Eymen Nur, Muhammed Baradey ve Onur Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi de destek veriyor.

Eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey, Mursi'nin anayasal düzenlemelerle ilgili kararlarını geri çekinceye kadar, ''Sivil itaatsizlik'' çağrısında bulundu. Bu arada, Hakim ve Savcılar Kulübü'nün, Mursi'nin yargıya saldırıda bulunduğu iddiasıyla hakim ve savcılara bulunduğu grev çağrısına bazı mahkemelerin uyduğu öğrenildi.

İskenderiye, Minye ve Damanhur'da mahkemeler işlem yapmazken, hakim, savcı ve diğer adalet çalışanları greve gitti. Bazı üniversitelerin hukuk bölümlerinin öğrencileri de Hakimler ve Savcılar Kulübü'nün grev çağrısına destek veren bildiriler yayımladı.

Müslüman Kardeşler ise Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek amacıyla salı günü milyonluk gösteri çağrısında bulundu. Mursi'ye destek gösterisinin Kahire Üniversitesi'nin önünde yapılacağı belirtildi.

Öte yandan, Mısır Borsası haftanın ilk gününe sert düşüşler yaşayarak başladı. Borsadaki 169 hissenin değeri düştü. Bazı ekonomistler borsa açısından günü, ''Kara pazar'' olarak nitelendirdi.

Mursi, son anayasal düzenlemeyle, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılmasına yönelik kararlar almıştı.

 

Yeni anayasayı 2 hafta içinde tamamlayacaklar

Mısır'da Anayasa Hazırlık Komisyonu Sözcüsü Muhammed Abdulmunim Savi, anayasanın referanduma sunulabilmesi için 2 hafta içinde tamamlanarak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yasama ve yürütme yetkisini kendisinde toplamaya iten nedenleri ortadan kaldıracaklarını belirtti.

Savi, komisyona verilen 2 aylık süreyi kullanmayacaklarını, 2 hafta içinde anayasayı tamamlayarak, Mursi'nin yasama yetkisini kendisinde toplamaya iten nedeni ortadan kaldıracaklarını vurguladı. Mursi'nin yasama ve yürütme yetkisini almak istemediğini ancak şartların Cumhurbaşkanını buna ittiğine dikkati çeken Savi, bu iki yetkiyi tek elde toplamanın Mursi için bir yük olduğunu ve Mursi'nin bir an önce bu yetkileri devretmek istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanının anayasada yaptığı son değişiklikle yeni anayasa taslağının yazımına karşı, Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan engellemeleri önlemeyi hedeflediğini savunan Savi, bu değişiklik öncesinde kendilerine verilen anayasa yazım görevini tamamlamaları konusunda belirsizliğin hakim olduğunu dile getirdi.

Savi, anayasada yapılan değişikliği desteklediğini ancak 2'inci maddeyle Cumhurbaşkanının kararlarının yargı tarafından denetlenmesini engellenmesine ilk etapta karşı çıktığını hatırlatarak, yakında yayımlanacak olan maddeye ilişkin açıklamayı okuduktan sonra tavrının değiştiğini kaydetti. Savi, 2'inci madde de kastedilenin Cumhurbaşkanının gelecekte alacağı kararların değil yalnızca şu anda aldığı kararların yargılanmasının engellenmesi olduğuna dikkati çekti.

Mursi, alacağı kararların yargıdan bağımsız olması, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı.

 

Mısır Adalet Bakanı Müsteşarı'ndan hakimlere iş bırakmama çağrısı

Mısır Adalet Bakanı Müsteşarı Zağlul Belşi hakimlere greve katılmama çağrısı yaptı. Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Belşi, ''Mahkemelerde çalışmanın durması vatandaşların işlerinin askıya alınması anlamına gelecektir'' diyerek duruşmaların zamanında yapılmasını istedi.

Hakimler Odası'nın yaptığı kısmi iş bırakma çağrısına karşılık veren Tanta, Giza, Aksar ve Kahire'deki bazı mahkemeler iş bırakırken bazı mahkemelerde duruşmalar normal seyrinde görüldü.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, perşembe günü, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Alınan bu kararları protesto eden Hakimler Odası, Mısır'ın farklı illerindeki mahkemelere gönderdiği ihtarda iş bırakma eylemine katılmaları çağrısında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler