Müteahhitlere kötü haber... Çin yapacak, Türkiye bakacak
Suriye’nin 250 milyar dolarlık yeniden inşa projelerinde başı, 5800 km uzaktaki Çin çekecek. Türkiye’ye ise cihatçılara destek verdiği için pay yok.
Suriye’de savaş sona yaklaşırken, ekonomik yeniden inşa hazırlıkları hızlandı. Yeniden inşa projelerinin maliyetinin 250 milyar ile 1 trilyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. İran ve Rusya, Şam yönetiminin siyasi ve askeri olarak en büyük destekçisi olarak yeniden inşada da rol alacak ancak asıl büyük rolü, bu ülkeye yaklaşık 5 bin 800 km uzaklıktaki Çin üstlenecek. Suriye ile 911 km’lik sınıra sahip Türkiye’ye ise kapılar kapalı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, teröre destek veren ülkelerin yeniden inşa sürecinde rol alamayacağını net bir şekilde açıkladı.
Pekin’de büyük ilgi
Bloomberg’in aktardığına göre, Çin-Arap İş Konseyi Başkan Yardımcısı Qin Yong, devlet yetkilileri ve şirket temsicilerinden oluşan heyetlerle Suriye’ye bu yılki dördüncü ziyaretini yakında yapacak. Yong, “Çinli şirketler Suriye’de büyük bir iş potansiyeli görüyor. Suriye de Çinli şirketlerin yeniden inşada rol almasını istiyor. Tüm ülkenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor” dedi. Temmuzda Pekin’de Suriye’nin yeniden inşası konulu ilk ticaret fuarı düzenlendi ve Pekin hükümeti Suriye’de 2 milyar dolarlık sanayi bölgesi kuracağını açıkladı. Bu bölgede başlangıçta 150 Çinli şirketin faaliyet göstereceği ve 40 bin kişilik istihdam yaratılacağı açıklandı.
Türklere kötü haber
Bloomberg’e göre, inşaat alanında bölgenin önde gelen ülkelerinden olan Türkiye ile Suudi Arabistan da yeniden inşadan pay almak istiyor ancak Esad yönetimi cihatçıları destekleyen bu iki ülkeye kapıları kapattı.
Almanya hazırlanıyor
Suriye’deki savaşta cihatçıları destekleyen ABD ve Avrupa ülkeleri ise, Esad gitmeden yeniden inşa için kredi vermeyeceklerini söylüyor. AB, Körfez ülkeleri ve ABD, nisanda Suriye’nin yeniden inşası ve insani yardım için 9.7 milyar dolar fon ayırdıklarını açıkladı. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği direktörü Philipp Adree, Suriye’nin altyapısı ve sanayisinin yeniden inşası için Alman şirketlerin gerekli kapasite ve motivasyona sahip olduğunu ancak uluslararası toplumun kabul ettiği bir anlaşma olmadan harekete geçemeyeceklerini belirtti. Alman çelik devi Thyssenkrupp’un sözcüsü Tim Proll-Gerwe, Suriye’de istikrar sağlandığında tekrar piyasaya gireceklerini söyledi.
ENERJİ RUSYA’DAN Geçen yıl Moskova ile Şam arasında 850 milyon Avro’luk altyapı yatırım anlaşması imzalandı. Esad’la görüşen Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Moskova’nın enerji altyapılarını yeniden inşa edecek tek taraf olacağını, Şam’ın başka kimse ile çalışmak istemediğini söyledi. Küba bile var Ağustosta, Şam Uluslararası Ticaret Fuarı düzenlendi. Suriye’nin yeniden inşası için büyük önem taşıyan ve savaş nedeniyle 2011 sonrasında ilk kez yapılan bu fuara 23 ülke katıldı. Katılan ülkeler arasında Rusya, İran, Çin, Irak, Brezilya, Hindistan, Küba, Venezüella, Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Hollanda, İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan vardı ama Türkiye yoktu. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt