NDS Edebiyat Ödülü Murat Gülsoy'a sunuldu

Beşincisi verilen 2013 Yılı Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Baba Oğul ve Kutsal Roman adlı kitabıyla Murat Gülsoy'a Fransa İstanbul Başkonsolosu Hervé Magro tarafından sunuldu. Dönüşümlü uygulanan NDS Edebiyat Ödülü gelecek yıl Fransızca yazılan bir kitaba verilecek.

Yayınlanma: 30.05.2013 - 12:10
Abone Ol google-news

Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende, jüri üyelerine, kitabın yazım sürecindeki desteğinden dolayı Nazlı Ökten’e ve eleştirilerini esirgemeyen yazar Ayfer Tunç teşekkür eden Gürsoy, aydınlanmadan günümüze roman sanatının geldiği noktayı;

“İroninin, tekinsizliğin, karmaşanın, derinlik sarhoşluğunun popüler kültürün sınırlarının dışına sürüldüğü; ancak basitliğiyle güven veren ve hızlı tüketilebilen edebiyatın –ki adına edebiyat denilebilirse- var olabildiği en vahşi dönemde yaşıyoruz.” sözleriyle özetledi.

Böyle bir ortamda yazara verilen değerin önemini ise; ”Deliler Irmağı adlı hikayede olduğu gibi: Kral her ne kadar yasaklasa da insanlar delirten ırmağın suyundan içerler. Git gide bir avuç kalan saray çevresi de sudan içince kralın tek seçeneği kalır, ya o sudan içecek ve herkes gibi olacaktır ya da delilerin arasında tek aklı başında insan olarak kalmaya direnecektir. O zaman da sonu malumdur. Yazarken, aklı seçmekte direnmenin, cemaatten kopmanın delilik olduğunu anlatan bu hikayenin kahramanı gibi hissediyorum çoğu zaman. Ama yanılmışım diyorum şimdi, işte burada toplandık ve edebiyattan söz ediyoruz. Her şeye ve herkese rağmen...” sözleriyle ifade etti.

Törende konuşan NDS Fransız Lisesi Müdürü Yann De Lansalut ve jüri başkanı Tomris Alpay, desteklerinden dolayı Fransa Başkonsolosu Hervé Magro’ya, jüri üyelerine NDS Mezunlar Derneği Başkanı Lale Murtezaoğlu’na teşekkür ederek yazarı ve yayımcısı Can Kitabevi’ni kutladılar.

Törenin hüzünlü yanı ise, kültür ve edebiyata içtenlikle ve bilinçle destek vermesi, akıcı Türkçesi dolayısıyla büyük takdir toplayan, sevilip, sayılan Başkonsolos Hervé Magro’nun görev süresini doldurması nedeniyle İstanbul’dan ayrılacak olmasıydı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler