"Nereye gitti bu para?"

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, ''Bu hükümet 79 yıldaki bütün cumhuriyet hükümetlerinin borcundan daha fazla borcu 6,5 yılda yapmış. Bu paralar nereye gitti? Yatırıma gittiyse işsizliğin azalması lazım. Ama işsizlik de arttı" dedi.

Yayınlanma: 14.03.2009 - 15:45
Abone Ol google-news

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Büro-Sen Çankırı Şubesi'nce düzenlenen seminerde, Türkiye'nin büyük bir kriz yaşadığını belirterek, krizin belirtilerinin toplumun bütün kesimlerince hissedilmeye başladığını söyledi.

Krizin ülkede ekonomik sorunları daha da artırdığını kaydeden Yokuş, ''Memurun sorunlarının olduğu bir ülkede toplumsal sorunları yok sayamazsınız. Ya da tersten bakarsak toplumsal sorunların olduğu bir ülkede 'memurun sorunu yok' diyemezsiniz. Ülkede yaşanan bir sorun varsa bunu toplumun bütün kesimleri çekiyor'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Krizin ülkeyi teğet geçti'' açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Yokuş, şöyle devam etti:
''Son bir yılda işsizlik sigortası parası almak için işsiz kalıp iş kurumuna müracaat eden işçi sayısı 1 milyon 200 bini buldu. Bunlar sigortalı işçilerimiz. Hepimiz biliyoruz ki çalışma hayatımızdakilerin yarısı sigortasız çalışıyor. Sadece bir yılda kapatılan iş yeri sayısı 57 bine yakın. Bunların da yarısı fabrika. Yine son bir yılda evine veya iş yerine haciz gelen insan sayısı 1 milyonu aştı. Büro-Sen olarak bunu görmüş ve 1.5 yıl önce açıklamıştık.''

Türkiye'de vergi gelirlerinde ciddi bir gerileme olduğunu kaydeden Yokuş, ''Yeni yılda vergi gelirlerine göre bütçenin yüzde 12 artırılması öngörüldü. Bütçenin yüzde 12 artması gerekirken ocak ayı verilerine göre vergi gelirlerinde geçen yıla oranla yüzde 8 gerileme oldu. İkisini topladığımızda ise yüzde 20 yapar. Bu çok korkunç bir rakam. Bu hesapları bir kenara koyunca Türkiye ekonomisinin nereye gittiği daha açık görülüyor'' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 79 yıllık iç ve dış borcunun 220 milyar dolar olduğunu ifade eden Yokuş, ''2002 yılından sonraki 6,5 yılda ise bu rakam 500 milyar doları aşmış durumda. Yani bu hükümet 79 yıldaki bütün cumhuriyet hükümetlerinin borcundan daha fazla borcu 6,5 yılda yapmış. Bu paralar nereye gitti? Yatırıma gittiyse işsizliğin azalması lazım. Ama işsizlik de arttı. Bu iktidar döneminde 50 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Nereye gitti bu para?'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler