Nihat Sargın, ölümünün birinci yılında anılıyor

Nihat Sargın, 18 Kasım Cuma günü TÜYAP Kitap Fuarı'ndaki panelde, 20 Kasım Pazar günü de Zincirlikuyu Kabristanı'ndaki mezarı başında, yoldaşları ve dostları tarafından anılacak.

Yayınlanma: 17.11.2011 - 13:29
Abone Ol google-news

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Sekreteri ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) Genel Başkanı Nihat Sargın, ölümünün birinci yıldönümünde anılıyor. Nihat Sargın, 16 Kasım 2010'da vefat etmiş, 19 Kasım 2010'da Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmişti.


TİP'in 50. yılında bir emektarı anmak

Nihat Sargın, ölüm yıldönümünde önce 18 Kasım Cuma günü, TÜYAP 30. İstanbul Kitap Fuarı'nda, Heybeliada Salonu'nda, saat 16:00-17:00 arasında yapılacak panelde anılacak. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın (TÜSTAV) düzenlediği ve Av. Ersen Şansal'ın yöneteceği "TİP'in 50. yılında bir emektarı anmak" konulu panelde, TÜSTAV Başkanı Av. Fahrettin Ozan ve TİP'in gençlik örgütü Genç Öncü'nün son genel başkanı Abdurrahman Atalay, yazıları, kitapları ve arşivi üzerinden Sargın'ın ömrünü adadığı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini anlatacak.

Sargın için ikinci anma töreni ise partili mücadele arkadaşları tarafından 20 Kasım 2011 Pazar günü saat 13.00'te, Zincirlikuyu Kabristanı'ndaki mezarı başında gerçekleştirilecek.


Nihat Sargın kimdir?

Nihat Sargın, Kurtuluş Savaşı gazisi bir yarbayın oğlu ve üç kardeşin en küçüğü olarak 26 Nisan 1927'de İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1944'te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1957'de mezun olan Sargın, "göğüs hastalıkları" dalında ihtisas yaptı.

1946'da İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği'nin (İYTGD) kurucu yöneticileri arasında yer alarak iki dönem sekreterliğini yürüten Sargın, daha sonra derneğin yayın organı Hür Gençlik dergisinin yönetmenliğini üstlendi.


TİP Genel Sekreteri


Şubat 1948'de Türkiye Komünist Partisi'ne (TKP) üye olan Sargın, 1962'de, üniversitedeki asistanlığı sırasında "Temel Hakları Yaşatma Derneği" kurucuları arasına katıldı. Aynı yılın Kasım ayında TİP'e giren Sargın, partide merkez büro üyesi, genel sekreter yardımcısı ve genel sekreter olarak görev yaptı. TİP'in kapatıldığı 12 Mart askeri darbesi ortamında Sargın, genel yönetim kurulu üyesiydi.

Behice Boran'ın genel başkanlığında 1 Mayıs 1975'te yeniden kurulan TİP'te Nihat Sargın da genel sekreter olarak görev aldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Boran ile birlikte yurtdışına çıkan Sargın, TİP ve TKP yönetimlerinin aldığı birleşme ve birleşik partiyi (Türkiye Birleşik Komünist partisi-TBKP) legal olarak Türkiye'de kurma kararı üzerine TKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı ile beraber yurda döndü.


TBKP Genel Başkanı

Yurda dönüşlerinden tutuklanan her iki genel sekreter 900 gün süren hapislik ve 20 günlük açlık grevinin ardından tahliye edildiler ve hemen ardından Türk Ceza Kanunu'ndan komünizmi yasaklayan 141 ve 142. maddeler kaldırıldı.

Tahliyelerinden bir ay sonra kurulan (1988) TBKP'nin genel başkanlığını üstlenen Nihat Sargın'ın bu görevi, partinin kapatıldığı 1991'e kadar sürdü.

Vefat ettiği sırada Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) üyesi olan Nihat Sargın, TİP ve TKP arşivlerini derleyip yöneten Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın da (TÜSTAV) 2001-2007 yılları arasında başkanlığını yaptı.


Sargın'ın kitapları

Türkiye İşçi Partisi yıllarını iki ciltlik "TİP'li Yıllar" kitabında anlatan; yasal komünist partiyi kurmak için döndüğü Türkiye'de TKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı ile birlikte geçirdiği cezaevi günlerini "900 Gün" adıyla kitaplaştıran; siyasi hayatı boyunca yaşadığı hapislikleri, tutululukları, yargılandığı davaları ve savunmalarını yine "Cezaevi Anıları" adlı kitapta kaleme alan Nihat Sargın'ın son eseri ise uzun yıllar omuz omuza çalıştığı TİP Genel Başkanı Behice Boran'ın 100. doğum yıldönümünde yayınlanan, Boran'ın yazılarını, konuşmalarını, söyleşilerini ve savunmalarını içeren üç ciltlik "Behice Boran" kitabı oldu. Kitabın çalışmalarını kurduğu ekiple başlatan Nihat Sargın, Behice Boran'ın 100'üncü doğum yılında hayata veda edince, kitap çalışma ekibi tarafından tamamlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler