Nijerya'da devlet başkanlığı seçimi

Afrika'nın en kalabalık ve en büyük petrol üretici ülkesi Nijerya'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde kısmi sonuçlar, ülkenin Muhammed Buhari'ye oy veren Müslüman kuzey ile Goodluck Jonathan'dan yana tercihini kullanan Hristiyan güney arasında açıkça bölündüğü ortaya çıktı.

Yayınlanma: 17.04.2011 - 13:02
Abone Ol google-news

Seçim Komisyonu, oy sayma işleminin sürdüğünü ve federasyonu oluşturan 36 eyaletten tam sonuçların oy verme işleminin tamamlanmasında 48 saat sonra beklendiğini belirterek, gözlemcilerin seçimlerin şeffaflık içinde yapılmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Ülke medyasında yer alan ilk sonuçlara ilişkin haberlerde, üçüncü defa devlet başkanlığına adaylığını koyan eski askeri diktatör (1984-1985) Muhammed Buhari'nin ülkenin Müslüman kuzey yarısında iyi bir performans gösterdiği belirtilirken, Nijer deltasının petrol bölgesi Hristiyan güneyde de Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın büyük oranda oy aldığı bildirildi.

İlk sonuçları yorumlayan Open Society Justice Initiative adlı STK'dan Çidi Odinkalu, "Bu devlet başkanlığı seçimlerinde bir iyi, bir de kötü şey var. İyi olan gerçek oyları sayıyoruz ve insanlar seçime ilgi gösterdiler. Kötü olan ise ülkenin kuzey ve güney arasındaki açıkça ikiye bölünmesi" diye konuştu.

Uzmanlar, 155 milyon nüfuslu ve 250'den fazla etnik grubu barındıran, çatışmaların eksik olmadığı Nijerya'da böyle bir senaryo karşısında uyarıda bulunuyorlar.
Anayasaya göre, devlet başkanı olmak için adayın 36 eyaletin üçte ikisi olan en az 24'ünde oy çokluğu sağlaması gerekiyor.

Eğer ikinci turda Jonathan ve Buhari arasında bir "düello" söz konusu olursa bu 1999'dan beri ilk olacak. Seçimler genel olarak sakin geçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler