Nobel ödüllü Gordimer'ın ölümü üzüntüye boğdu

Güney Afrika hükümeti: "Irk ayrımcılığının durdurulması için duyduğu derin arzu, eserlerinde vücut bulmuştu"

Yayınlanma: 15.07.2014 - 09:48
Abone Ol google-news

Gordimer'ın pazar günü Johannesburg'daki evinde hayatını kaybetmesinin ardından Güney Afrika hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gordimer'ın ölümünden derin üzüntü duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Gordimer'ın ırk ayrımcılığının durdurulması için duyduğu derin arzunun vücut bulduğu eserlerinin ırk temelinde bölünmüş bir sistemin baskıları altında, sevgiye, dostluğa ve nefrete odaklandığına" işaret edildi.

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak lideri Helen Zille, Gordimer'ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyerek "dönüştürücü" bir hayat yaşayan ünlü yazarın kimlik ve ırkla ilgili çalışmalarının ayrımcı rejim tarafından yıllarca yasaklandığına dikkati çekti.

Zille, "Gordrimer'ın çalışmaları kuşkusuz dünya çapında zihinleri adalet ve uzlaşmanın ışığına uyandırdı" dedi.

Güney Afrika İletişim Bakanı Faith Muthambi de Gordrimer'ın pek çok Güney Afrikalıda derin izler bırakan önemli eserlere imza attığını vurguladı.

Nobel ödüllü yazarın ölümü, sosyal medyada da geniş yankı buldu.

Hayata 90 yaşında veda eden Gordimer, yazmaya erken yaşlarda başlamış ve edebi kariyerinin yanı sıra eylemci kimliğiyle öne çıkmıştı.

İlk kitabını 15 yaşında yayımlayan kısa öykü ve roman yazarı Gordimer, 30'dan fazla eser kaleme aldı.

Nobel ödülüne 1991 yılında layık görülen yazarın Türkçeye çevrilmiş kitapları arasında, July'ın İnsanları, Yaşamaya Bak, Oğlumun Öyküsü, Dile Kolay, Ayartma, Başka Dünyalar ve Yanımda Kimse Yok bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler