Obama'nın ilk iş günü

ABD'de bugün yemin ederek başkanlık görevini devralacak Demokrat Barack Obama, yarın Oval Ofis'teki ilk çalışma gününde öncelikle dış siyaset konularıyla meşgul olacak.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 13:38
Abone Ol google-news

Washington Post Gazetesi'ne göre, ABD'de seçimlerin yapılmasından bu yana geçen 78 gün içinde dünya olaylarıyla ilgili görüşleri konusunda sessiz kalan Barack Obama ve personeli, yarın bu geleneksel zorunluluk zincirinden kurtuluyor.

Yeni başkanın yardımcıları yaptıkları açıklamalarda, yeni yönetimin İsrailliler ile Filistinliler arasında barışın temini çabalarına derhal katkıda bulunmak niyetinde olduğunun işaretini verdi ve Obama'nın, eski senatör George J. Mitchell'i Ortadoğu temsilcisi olarak atamayı planladığını söyledi.

Yardımcılarının bildirdiğine göre Senato'nun bugün yapması beklenen toplantıda Hillary Rodham Clinton'un dışişleri bakanlığını onaylaması bekleniyor ve Obama yarın da Irak ve Afganistan'daki savaşların değerlendirilmesi amacıyla Ulusal Güvenlik Konseyini toplayacak.

Obama'nın haftanın sonuna doğru Guantanamo'nun kapatılması için bir talimat yayımlaması ve buradaki 250 tutukluyla ilgili yeni süreci de belirlemesi bekleniyor. Bu ilk haftanın faaliyetleri, Obama'nın seçim gününden bu yana ulusal güvenlik danışmanları arasındaki heyecanlı koşuşturmanın yansıması olarak değerlendiriliyor.

Yemin töreninden sonra bir dizi yemeğe ve baloya katılmadan önce Beyaz Saray'da kısa bir zaman geçirecek Obama'nın yarın başlayacak ilk iş günü, ekonomik kriz ve diğer iç konulara bağlı olarak da halihazırda göz önünde bulunduruluyor. Yardımcılarını 825 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik planı konusunda Kongre ile çalışmaya yönlendiren Obama yarın ekonomi danışmanlarıyla da buluşacak.
 

Irak

Irak savaşı için bir başkumandan olarak ilk kez sorumluluk üstlenecek Barack Obama, İsrail'den Pakistan'a geniş yelpazedeki anlaşmazlık noktaları konusunda "bu konuların birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve bütünleşmiş bir yaklaşımla daha etkili olunulacağını" düşünüyor.

ABD'nin yeni dış siyaset yaklaşımının ilk somut kanıtı, yarınki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı olacak. Obama'nın bu toplantıda, Pentagon'a Irak'taki askerlerin hızlı bir şekilde çekilmesine hazırlanması için talimat vermesi bekleniyor. ABD ile Irak arasında varılan yeni güvenlik anlaşması, Amerikan askerlerinin 2012'ye kadar Irak'tan çekilmesini öngörüyor.

Savunma Bakanı Robert Gates ve Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen'in bizzat, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Petraeus ile Irak'taki ABD komutanı General Raymond Odierno'nun video bağlantısıyla katılacağı bu toplantıda Afganistan'daki savaş da ele alınacak.

Üst düzey yetkililer, Irak'tan çekilmeyle ilgili seçenekleri geçen yıl hazırlamaya başladı. Obama, bu çalışmayla ilgili tavsiyeleri dinledikten sonra çekilme planını onaylayacak. Obama, çekilmeye rağmen Irak'ta bir miktar asker bırakmayı düşünüyor, ancak askerlerin sayısı ve burada ne kadar süre kalacakları konusunda ipucu vermiyor. Obama ayrıca, Afganistan'a bu yıl 30 bin Amerikan askerinin daha konuşlandırılmasına yönelik halihazırdaki planları uygulayacağının işaretini veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler